A koronavírus-járvány lelkileg is megviselő. Az érzelmi hullámvölgyek olyan típusú krónikus stresszt idézhetnek elő, amely tartósan megemeli a kortizolszintet.

A mellékvesékben termelődő szteroid hormon, a kortizol támogatja az általános egészséget azáltal, hogy segít felébredni, és egész nap energiát ad nekünk. A stressz miatt hetekig vagy hónapokig megemelkedett kortizolszint azonban gyulladáshoz, valamint számos mentális és fizikai egészségi problémához vezethet, a szorongástól a súlygyarapodáson át a szívbetegségekig.

Előfordulhat, hogy nem tudja befolyásolni stressz okát, de számos lépést tehet annak érdekében, hogy megpróbálja természetes módon csökkenteni a kortizolszintet a szervezetében. Íme, a módszerek:

Növényi alapú étrend: A kortizol kölcsönhatásba lép a neurotranszmitterekkel, a kémiai hírvivőkkel, amelyek jeleket küldenek az agyba, és fontos szerepet játszanak a hangulat alakításában. A neurotranszmitterek előállításához nyers összetevőre szükség van: vitaminokra, ásványi anyagokra és egyéb tápanyagokra. Az egészséges táplálkozás tehát a stresszkezelés alapja.

stressz kortizol
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítők: Egyes gyógynövények segíthetnek a kortizolszint csökkentésében is. Ide tartozik a citromfű és a kamilla.

Rendszeres testmozgás: A tanulmányok kimutatták, hogy a fizikai aktivitás csökkentheti a kortizolszintet az időseknél és a súlyos depresszióban szenvedőknél.

Elegendő alvás: Az alváshiány növelheti a kortizolszintet, ami ronthatja a memóriát, hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, sőt felgyorsíthatja az öregedési folyamatot.

Relaxáció: A jóga, a tai chi, a qi gong, az éber meditáció és a légzőgyakorlatok nagyszerű módjai lehetnek a stressz csökkentésének. A mindfulness-alapú stresszcsökkentő terápia csökkentheti a kortizolszintet és a stresszérzetet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.