A legjobb elkerülni az antidepresszánsok és az alkohol kombinációját, mert súlyosbíthatja a depresszió tüneteit, és veszélyes is lehet.

Ha keveri a kettőt, az alábbi problémák fordulhatnak elő:

  • Az alkohol ellensúlyozhatja az antidepresszáns gyógyszer előnyeit, és ezáltal a tüneteket nehezebb enyhíteni. Bár úgy tűnhet, hogy az alkohol rövid távon javítja a hangulatát, de általános hatása növeli a depresszió és a szorongás tüneteit.
  • A mellékhatások súlyosbodhatnak, ha másik gyógyszert is szed. Számos gyógyszer problémát okozhat, ha alkohollal együtt szedik - ideértve a szorongáscsökkentő gyógyszereket, az altatószereket és a vényköteles fájdalomcsillapítókat.
  • Bizonyos típusú alkoholos italokkal és ételekkel kombinálva a monoamin-oxidáz-gátlóknak (MAOI) nevezett antidepresszánsok veszélyes vérnyomásemelkedést okozhatnak. Ha MAOI-t szed, győződjön meg arról, hogy mit lehet enni és inni, és mely alkoholos italok válthatnak ki súlyosabb reakciót.
  • Az antidepresszánsok és az alkohol kombinációja jobban befolyásolja megítélését, koordinációját, motorikus képességeit és reakcióidejét, mint önmagában az alkohol. A leggyakoribb mellékhatás az álmosság, mely ronthatja a vezetés képességét vagy más, összpontosítást és figyelmet igénylő feladatok elvégzését.
antidepresszáns gyógyszerek
Forrás: pixabay.com

Nem javasolt, hogy abbahagyja az antidepresszáns vagy más gyógyszer szedését, csak azért, hogy alkoholt tudjon inni. A legtöbb antidepresszáns esetében következetesen be kell tartani a napi adagolást a hatóanyag állandó szintjének fenntartása és a hatékonyság érdekében. A gyógyszerek abbahagyása súlyosbíthatja a depresszióját.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/antidepressants-and-alcohol/faq-20058231
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.