Sokunk számára a tavasz megújulása jelzi, hogy ideje tavaszi nagytakarításnak. A rendrakás nem csak az otthonunknak tesz jót, hanem a hangulatunkat is javíthatja.

Miért jó a tavaszi nagytakarítás?

Függetlenül attól, hogy ténylegesen részt vesz a tavaszi nagytakarításban vagy sem, valószínűleg tudja, hogy ez egy dolog – olyan, mint az újévi fogadalmak. De miért? Az az elképzelésünk, hogy a tavasz a nagytakarítás ideje, részben azért lehet, mert a tavasz mindig is a megújulás és az újjászületés időszaka volt. Gondoljon tehát a tavaszi nagytakarításra úgy, mint életterének megújulására és újjászületésére. Ráadásul, ha olyan helyen él, ahol télen sötét és hideg van, akkor az időjárás felmelegedésével és a nappalok hosszabbodásával energikusabbnak érezheti magát. Ez motiváltabbá teheti az otthoni nagytakarítás elvégzésére.

tavaszi nagytakarítás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A nagytakarítás egészségi előnyei

A lakótér rendbetétele jót tehet az agyának és a testének – nem is beszélve az otthonáról. A tavaszi nagytakarítás egyfajta ritualizált viselkedés, saját újrakezdésünk, amely a tavasz témáit kíséri. Ráadásul az agyunk szereti, ha befejezzük, amit elkezdtünk. Tehát, ha egy feladatot jól teljesítünk, agyunk jól érzi magát, ami csökkenti a feszültséget. Megelégedéssel tölti el, ha valami értelmeset csinálunk.

Emellett, ha túlhajszoltnak és túlterheltnek érzi magát, a takarítás nyugtató módszer a stressz levezetésére. A tiszta és rendezett otthon azt jelenti, hogy tudja, hol van minden, ami segíthet az irányításban. Az is nyugalommal jár, ha egy esztétikus helye van, ahol felébredhet, és ahová a munkanap végén visszatérhet.

Ha otthonról dolgozik, a lakótér rendben és tisztán tartása megakadályozhatja a munkanapi zavaró tényezőket, és hozzájárulhat a jobb összpontosításhoz és a motivációhoz. Ez különösen fontos lehet, ha már eleve gondjai vannak a fókuszálással, mint például a figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarnál (ADHD).

Egy 2010-es tanulmány azt mutatja, hogy azok az emberek, akik otthonukat „zsúfoltnak” írják le, nagyobb valószínűséggel szenvedtek depressziótól és fáradtságtól, mint azok, akik „pihentetőnek” tartják az otthonukat. A depresszió néhány alapvető tünete az alacsony érdeklődés, a motiváció hiánya és a fáradtság, ezért előfordulhat, hogy a depresszióban szenvedők kevésbé képesek megőrizni az összpontosítást, amely ahhoz szükséges, hogy teljesen befejezze az olyan feladatokat, mint például a takarítás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.