Amikor felnőttkorban először jelentkezik a szorongás, javasolt kivizsgáltatni a szervi okokat is, ami segíthet feltárni a szorongó érzések hátterét.

A szorongás gyakori probléma

A szorongás a leggyakoribb pszichiátriai probléma, amely évente több millió felnőttet és gyermeket érint. Mivel a fizikai tünetek gyakran „beárnyékolják” a pszichológiai tüneteket, és mivel a különböző betegségek és a szorongás gyakran együtt jelentkeznek, a diagnózis felállítása nehéz lehet. Kezelőorvosa alapbetegségre gyanakodhat, ha a vizsgálata és a kórtörténete olyan nyomokat tár fel, mint például:

  • a múltban nem szenvedett a szorongás miatt
  • a családjában senkinek nem volt szorongása vagy egyéb hangulati zavara
  • a közelmúltban nem tapasztalt jelentősebb életváltozásokat
  • a szorongás a közelmúltban jelentkezett
  • fáradékony
  • a tünetei nagyon ingadoznak
  • dezorientációt vagy memóriavesztést tapasztalt
  • nemrég gyógyszert váltott
  • a szorongás az élet későbbi szakaszában jelentkezik (a szorongásos zavarok általában gyermekkorban vagy korai felnőttkorban kezdődnek)
  • számos betegsége van.

A szorongás lehetséges szervi okai

Daganatok: Az agydaganatok a pszichológiai tünetek széles skáláját okozzák, beleértve a szorongást, a személyiségváltozásokat és a hallucinációkat, valamint a fizikai tüneteket. A mellékvesedaganatok miatt több adrenalin termelődik, ami szorongást és fejfájást válthat ki.

szorongás szervi okai
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hormonok: A pajzsmirigy-problémák a szorongás leggyakoribb szervi okai közé tartoznak, akár azért, mert a mirigy túlműködik vagy alulműködik. A mellékpajzsmirigy és a mellékvese kóros állapota is szorongást válthat ki. Az ösztrogén női hormon szorongást okozhat ki a menstruációs ciklus ingadozása és a menopauza idején is.

Fertőző betegségek: A kullancscsípés által okozott Lyme-kór szorongást és egyéb pszichés tüneteket válthat ki. A Guillain-Barre-szindróma, egy ritka neurológiai rendellenesség, amely vírusfertőzést követhet, szorongást is kiválthat (progresszív gyengeséggel, légzési nehézségekkel és megváltozott érzésekkel együtt).

Táplálkozás: A vitaminhiány, a felszívódási zavar és a helytelen táplálkozás tünetei érzelmi zavarokat okozhatnak. Például a szorongás lehet a B12-hiány első tünete. A gyomor-bypass műtét és a bélrendszeri felszívódás zavarai növelik ezt a kockázatot.

Központi idegrendszeri problémák: A fejsérülés, még ha enyhe is, szorongást és egyéb pszichológiai tüneteket válthat ki. A szorongás krónikus vagy progresszív neurológiai állapotok esetén is megfigyelhető, mint például az Alzheimer-kór.

Krónikus betegségek: Bármely krónikus betegség vagy krónikus fájdalmas állapot szorongást válthat ki a betegség előrehaladtával. A szokatlan állapotok, mint például a Wilson-kór (a rézanyagcsere genetikai rendellenessége) és a porfíria (a véranyagcsere zavara) szorongást és más pszichés tüneteket okozhatnak.

Elektrolit-rendellenességek és környezeti toxinok: Számos orvosi terápia megzavarhatja az elektrolitokat, ami szorongáshoz vezethet. Szorongás és nyugtalanság is kialakulhat szerves foszfát rovarirtó szerekkel való hosszú távú expozíció után.

Gyógyszerek: Sok vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszer, étrend-kiegészítő, homeopátiás gyógyszer és élelmiszer-adalékanyag (különösen az MSG) szorongást okozhat, hasonlóan a túl sok koffeinhez, az alkoholhoz és más stimulánsokhoz hasonlóan.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.