A nem hallucinogén pszichedelikus gyógyszermolekulák szenzoros azonosítási módszere számos pszichiátriai betegség kezelésében segíthet.

Egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy az aktív pszichedelikus vegyületek (például varázsgomba) enyhíthetik a krónikus mentális betegségek tüneteit, beleértve például a függőségeket, a súlyos depressziót vagy a poszttraumás stresszt (PTSD) azáltal, hogy segítenek az agynak új kapcsolatokat létrehozni az idegsejtek között.

A pszichedelikus gyógyszerek hallucinációkat okoznak, amikor kölcsönhatásba lépnek az agyban található receptorokkal, amelyek normálisan kötődnek a szerotoninhoz, vagyis a hangulatot befolyásoló neurotranszmitterhez. Ezen hallucinogén tulajdonságuk miatt a gyógyszerek alkalmazása nehézkesebb, mert a betegek állandó felügyeletet igényelnek.

pszichodelikus gyógyszerek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók megpróbálják kideríteni, hogy van-e mód ezen pszichedelikus gyógyszermolekulák terápiás tulajdonságainak megőrzésére úgy, hogy ne okozzanak hallucinogén mellékhatásokat. Jelenleg szinte lehetetlen megjósolni, hogy egy potenciális pszichiátriai gyógyszer hallucinációkat okoz-e, mielőtt azt állatokon vagy embereken tesztelik, ami lelassítja az új, hatékonyabb gyógyszerek felfedezését.

Ennek megoldására a kutatók egy olyan fluoreszcens érzékelőt terveztek, amely a megcélzott agyi receptor struktúrája alapján előrejelzi, hogy a vizsgált pszichodelikus molekula hallucinogén-e. Ezt a módszert alkalmazva a tudósok azonosítottak egy hallucinogén tulajdonságokkal nem rendelkező pszichedelikus molekulát, amelyről később kiderült, hogy antidepresszáns aktivitással rendelkezik. Az érzékelő technológia azonban még további fejlesztéseket igényel, hogy a humán gyógyszervizsgálatok is kiválthatóvá váljanak.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-01156-y
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.