A PTSD számtalanszor jelent már meg a film- és sorozattörténelemben, valamint a könyvek hasábjain, ezért sok tévhit van ezzel a betegséggel kapcsolatban.

A poszttraumás stressz-zavar vagy szindróma a szorongáshoz kapcsolódik, és általában akkor alakul ki, ha valamilyen trauma éri az embert. Nem minden trauma okoz PTSD-t, a megterhelő események után csak körülbelül 4-7%-ban jelentkezik a betegség. Számtalan ok miatt előfordulhat. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a fronton harcoló katonákkal történik meg, hanem bárkivel, például baleset vagy természeti katasztrófa hatására. Ha a szervezet nem tud megfelelően megküzdeni a traumával, gyenge a "pszichológiai immunrendszere", illetve más mentális vagy pszichiátriai betegség is van a háttérben, nagyobb eséllyel alakul ki a PTSD. 

A tünetek nem minden esetben közvetlenül az átélt esemény után jelentkeznek, de ha megjelentek, több mint egy hónapon keresztül fennmaradnak. Ha az esemény utáni egy hónapban tapasztatók a tünetek és rövid időn belül elmúlnak, akkor akut stressz-zavarról, ASD-ről beszélhetünk.

Melyek a PTSD tünetei?

A PTSD-ben szenvedő ember újraéli a történeket rémálmok és bevillanások képében, melyek a traumát okozó történésekről szólnak, bár ezek nem olyan élesen jelentkeznek, mint ahogy a filmvásznon láthatjuk. Emellett még jellemzőek az alábbiak:

  • fizikai fájdalom
  • rosszullét
  • erős szorongás
  • izzadás
  • a beteg gyakran elvonul a külvilágtól, bezárkózik, depresszióssá válhat
  • hipervigilitás, vagyis fokozott éberség, az  ingerekre adott túlzott reakciók.
ptsd
Forrás: pexels.com

Hogyan ismerhető fel?

A diagnózis felállításának nehézségét az okozhatja, ha a beteg nem hajlandó beszélni a traumáról, elnyomja azt magában, és nem kér segítséget, egyszóval elkerülő, fásult viselkedést tanúsít. Ha a fenti tünetek közül sikerül észlelni az emlékbetöréseket, melyeket akár heves reakciók kísérhetnek, emellett a beteg hangulata depresszív vagy megjelennek a dühkitörések, alvászavarok is, akkor gyanakodhatunk PTSD-re.

Hogyan kezelhető?

Pszichoterápiát, farmakoterápiát, tehát gyógyszeres kezelést, MDR-t (szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás) vagy kognitív viselkedésterápiát is szoktak alkalmazni a PTSD gyógyítására, de mindegyik kezelési módszer a betegség jellemzőitől, a trauma súlyosságától és a beteg állapotától függ. A gyógyulás kulcsa abban is rejlik, hogy minél hamarabb terápiában részesülhessen a beteg.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.