Szemüvegesként szintlépésnek számít az első kontaktlencse behelyezése, mivel a lencsékkel számos olyan feladatot elvégezhetünk, amiben a szemüveg eddig gátolt minket.

Azonban ha nem a megfelelően helyezzük be és viseljük lencséinket, néhány kellemetlen mellékhatással is számolnunk kell.

A szem oxigénellátásának csökkenése

Mivel a kontaktlencsék a szemfelületre illeszkednek és a szaruhártya egészét befedik, a szemet érő oxigén mennyisége csökkenni fog. Viszont a megfelelő oxigénellátás elengedhetetlen a szemműködéshez, ezért jó, ha puha vagy szilikonos hidrogél lencséket használunk, melyek jobban átengedik azt. Emellett hosszútávon előnyösebbek is a szemekre nézve.

Szemszárazság

A lencse az egyébként a szaruhártyára jutó könnyek nagy részét elnyeli, emiatt szemszárazság alakulhat ki viselésekor, ami viszketéssel, égő érzéssel, pirossággal jár. Ha pedig a szaruhártya túlságosan kiszárad, az hegesedéshez vezet, ami kimondottan fájdalmas. Ezért ajánlott szemcseppet használni a kontaktlencsét viselőknek.

Irritáció gyógyszerekkel kombinálva

A fogamzásgátlók és a kontaktlencsék egyidőben való használata krónikus szemszárazsághoz és irritációhoz vezet. A szem felszínét úgynevezett könnyfilm borítja, mely védi, hidratálja azt, a gyógyszer pedig pont ennek összetételébe zavar be. Emiatt nagymértékű könnyezés, idegentest-érzet is tapasztalható, ezért a kettőt nem ajánlott egyszerre használni.

Csökkent szaruhártya-reflex

A szaruhártya-reflex az a reflexünk, amely az agynak küld jeleket, ha valami közeledik a szemfelszínhez, így a szemhéjunk azonnal lecsukódik, megvédve a szemünket. Azonban a gyakori kontaktlencse behelyezés csökkenti ezt a reflexet, hiszen hozzászokunk a szaruhártyánkhoz közeli mozdulatokhoz és ahhoz, hogy hozzáér valami. Ezt ellensúlyozandó otthon inkább szemüveget hordjunk, a lencsék viselését pedig csökkentsük a minimálisra.

kontaktlencse
Forrás: pexels.com

Szaruhártyakopás

Van rá esély, hogy amikor túl száraz a szemünk, vagy a lencse nem megfelelően illeszkedik, megkarcolja szaruhártyánkat, ezzel kopást okozva. Sose aludjunk ezért úgy, hogy bent vannak a lencséink, mivel könnyen összeszedik a port, aminek a szemhez való folyamatos dörzsölődése nagy károkat okozhat a szaruhártyán, ahová így baktériumok és vírusok is bejuthatnak.

Kötőhártya-gyulladás

A hosszú órákon át tartó lencseviselés - különösen éjszaka - megnöveli a kötőhártya-gyulladás kockázatát. A nedves környezet remek táptalaj az olyan mikroorganizmusoknak, és mivel a szaruhártyára ilyenkor kevés oxigén jut, a szervezetünk nem tudja kellőképpen felvenni ellenük a harcot.

Szemhéjcsüngés (ptosis)

A ptosisnak nevezett betegség következtében felső szemhéjunk elkezd lefelé csüngeni, meggátolva ezzel a látást. Ezt a kevésbé puha kontaktlencsék túl hosszú ideig tartó viselése is okozhatja.

Szaruhártyafekély

Ha a szem szaruhártyáján lévő nyílt sebbe gomba, baktérium vagy parazita kerül, fekély jöhet létre, mely akár vakságot is okozhat, ha nem kezelik idejében. Ekkor azonban már csak a szaruhártya-átültetés segíthet, ezért érdemes időben megelőzni a bajt.


Forrás: https://www.insightvisioncenter.com/dark-side-wearing-contact-lenses/
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.