A szaruhártya gombás fertőzése akkor alakul ki, amikor a cornea sérülésén keresztül különböző patogén gombafajok jutnak a szembe.

A szaruhártya gyulladásának egyik gyakori oka a mikróbák okozta fertőzés, melyet nemcsak baktériumok és vírusok, hanem különböző gombafajok (például candida, fusarium, aspergillus, cladosporium, rhizopus fajok) is kiválthatnak.

Kockázati tényezői közé tartozik a trauma (például a növények által okozott sérülések), a kontaktlencse viselése, a helyileg vagy szisztematikusan alkalmazott szteroid tartalmú gyógyszerek és bizonyos krónikus betegségek (például a cukorbetegség).

A cornea gombás gyulladásának jellemző tünete a szem vörössége, fájdalma, az idegentest-érzés, valamint a látásromlás. Gyakori még gennyes váladékozás is. Súlyos esetben, kezelés hiányában akár a szaruhártya perforációja és látásvesztés is előfordulhat. A gomba okozta fertőzés klinikai tünetei nem különböznek a baktériumok vagy a gombák okozta szaruhártya-gyulladástól.

A betegség pontos diagnózisának felállításához célzott szemészeti (például corneabiopszia) és mikrobiológiai (például tenyésztés) vizsgálatra van szükség.

szemműtét
Forrás: pixabay.com

A szaruhártya gyulladás gyógyszerekkel vagy műtéttel gyógyítható. A gyógyszeres kezelést általában 4-6 hétig kell folytatni. Szemsebészeti beavatkozás akkor szükséges, ha a gyógyszeres kezelés nem eredményes és a gyulladásos folyamat súlyosabbá vált. A leggyakoribb műtéti eljárás a szaruhártya-átültetés.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.