A zöld hályog egy olyan lassú lefolyású, progresszív szembetegség, amelyet a látóideg károsodása okoz. Korai szakaszában nincsenek észrevehető tünetek. A későbbi szakaszában vagy kezeletlen esetben a látóidegben bekövetkező károsodás visszafordíthatatlan vakságot okoz, ezért nagyon fontos a lehető legkorábbi felismerése és kezelése.

A glaukóma (más néven glaukóma) tünetei néha hasonlítanak más betegségek szimptómáihoz, ezért kizárólag a szemész szakorvos által felállított diagnózist követően, többféle tényező (például életkor, előző és jelenlegi betegségek, glaukóma típusa, otthoni kezelési lehetőségek) figyelembe vételével kerül meghatározásra az adott beteg számára legmegfelelőbb kezelés.

zoldhalyog_glaucoma_szembetegseg
Forrás: pixabay.com

A glaukóma kezelés nélkül vaksághoz vezethet, ezért mielőbbi kezelésre van szükség, melynek három formája van:

  • Gyógyszerek. Egyes szemcseppek hatására a szem kevesebb folyadékot termel, míg mások csökkentik a nyomást azáltal, hogy elősegítik a folyadék (csarnokvíz) elvezetését a szemből.
  • Lézeres kezelés. A glaukóma kezelésére többféle lézert alkalmaznak, melyek segítségével a szövetek károsítása nélkül nyílást képezhetnek a szivárványhártyán, melyen keresztül a csarnokvíz akadálytalanul átfolyik.
  • Műtét. Általában akkor szükséges, ha az előző kezelési módszerek hatástalanok voltak. A műtét során egy új nyílást hoznak létre a folyadék szemből való elvezetésére. Bizonyos esetekben sajnos több műtétre van szükség a glaukóma súlyosabbá válásának lassítása érdekében.
Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/glaucoma
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A nők érzékenyebbek a stresszre: ez lehet az oka (x)

A nők agya másként működik, mint a férfiaké, ez az egyik oka annak, hogy fogékonyabbak a stresszre.