A magasabb koleszterinszint olyan hatással is lehet a szervezetére, amely túlmutat a szív- és érrendszerén.

Meglepő tény, hogy a magasabb koleszterinszint problémákat okozhat a szemében, beleértve a szemhéj körüli sárga lerakódásokat.

Milyen koleszterinlerakódások lehetnek a szeme körül?

A szem körüli koleszterinlerakódások különböző módon nyilvánulnak meg, mindegyiknek ugyanaz az oka: a magas koleszterinszint. A koleszterin egyfajta lipid, amely kulcsfontosságú összetevője a szteroid hormonok, a D-vitamin és az epesók előállításának, amelyek segítenek lebontani a zsírt a bélrendszerünkben. Testünkben a koleszterin áthalad a lipoproteineken keresztül, beleértve a nagy sűrűségű lipoproteint (HDL), amely a „jó” koleszterin, és az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL), amely a „rossz” fajta. És ha ezek egyensúlya felborul, akkor kialakulhatnak ezek a zsírlerakódások.

Zsírlerakódások a szemhéjon

A koleszterin leggyakoribb szemre gyakorolt ​​hatását a szem körüli bőrben lévő kis, sárgás, nem fájdalmas zsírlerakódások jelentik. Pontosabban, a lerakódások jellemzően a szemhéjakban képződnek, a felső szemhéjon és a szemhéjak orrhoz legközelebb eső belső részén. Ennek kockázati tényezői közé tartoznak az alábbiak:

  • szívbetegség
  • elhízás
  • hasnyálmirigy-gyulladás
  • dohányzás
  • alkoholfogyasztás.
koleszterin szem
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Arcus senilis

Az arcus senilis olyan állapot, amelyben fehér vagy szürkés gyűrű alakul ki a szaruhártya perifériáján, a szem átlátszó rétegében, amely védi az íriszt. Bár maga a gyűrű nem rontja a látást, mégis a szervezet magasabb koleszterinszintjének a jele.

Hollenhorst-plakk

Sokkal aggasztóbb a Hollenhorst-plakk kialakulása, amely az egyik véredény elzáródása a szemben, ami súlyosabb következményekkel járhat a látás szempontjából. Ha a koleszterinszint magas szintre emelkedik a szervezetben, az érelmeszesedéshez vezethet, egy olyan állapothoz, amelyben lepedék halmozódik fel az erek falán, és korlátozza a véráramlást. Azok a kis zsíros lepedékdarabok letörhetnek, átjuthatnak a testen, és elakadhatnak a kis erekben. Ez blokkolhatja a szövetek véráramlását, és ez a szövet elhalhat. Ebben az esetben a plakk letörik, és elzárja a véredényt a szem retinájában. Ez a retina artéria elzáródását okozhatja, ami látászavarhoz vagy akár látásvesztéshez is vezethet.

Mikor forduljon orvoshoz?

Mivel ezek a szemproblémák egy nagyobb egészségi probléma tünetei, nem szabad figyelmen kívül hagynia őket, még akkor sem, ha nem okoznak fájdalmat. Amint észreveszi őket, azonnal forduljon szakorvoshoz. Minél hamarabb megteszi, annál hamarabb kezelhető a magas koleszterinszint.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.