Általában természetesnek vesszük a látásunkat – addig a pillanatig, amíg nem történik valami probléma, ezért fontos szemünk egészségére is fókuszálnunk.

Íme, az öt leggyakoribb látási probléma és ezek megelőzési lehetőségei:

1. Szürkehályog

A probléma: A látható tárgyakból származó fénysugaraknak át kell haladniuk a szemlencsén, hogy elérjék a retina fényérzékelő sejtjeit. Amikor a szürkehályog elhomályosítja ezeket a lencséket, a látás elködösödik.

Tippek a megelőzésre: Védje szemét olyan lencsékkel, amelyek blokkolják az UVA és UVB fénysugarakat, és kerülje a dohányzást. Fontos a magas vérnyomás és vércukorszint kezelése, valamint a testsúly normalizálása is.

2. Cukorbetegség okozta retinopátia

A probléma: A retina a fényt olyan jelekké alakítja, amelyeket az agy képes feldolgozni. A cukorbetegség miatt megduzzadhat a retina, ami az erek szivárgását vagy növekedését okozhatják. Ennek következtében a látás homályossá válhat, valamint villogás, fájdalom és nyomásérzés tapasztalható.

Tippek a megelőzésre: Évente menjen szemvizsgálatra a diabéteszes szemproblémák korai felismerése érdekében, amelyek megelőzhetik vagy lassíthatják a látásvesztést. A vércukorszint és a vérnyomás szabályozása szintén kulcsfontosságú.

látási problémák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Makuladegeneráció

A probléma: Az életkorral összefüggő makuladegeneráció esetén a makulában (ebben található a fényérzékelő sejtek) a szövetek lebomlása vagy a vérerek növekedése megnehezíti az arcok felismerését, az olvasást, a vezetést, stb.

Tippek a megelőzésre: Kerülje a dohányzást, ami megduplázza a makuladegeneráció kockázatát az életkor előrehaladtával. Rendszeresen mozogjon, szabályozza vérnyomását és koleszterinszintjét. Emellett egyen sok leveles zöldséget és halat.

4. Zöldhályog

A probléma: Megfelelő mennyiségű folyadéknak kell kitölteni a szem belsejét. A túl sok folyadék okozta nyomás károsítja a látóideget, amely befolyásolja a perifériás, majd a központi látást.

Tipp a megelőzésre: A szemész szakorvos által felírt gyógyszerekkel a szemnyomás megfelelően szabályozható, a látásvesztés megelőzése érdekében.

5. Fénytörési hibák

A probléma: Fénytörési hibák (például rövidlátás, távollátás, életkorral összefüggő közeli fókuszálási nehézség) esetén a fénysugarak nem hajlanak meg, és nem oda érnek a szemben, ahova kell.

Tipp a korrekcióhoz: Szemvizsgálat javasolt évente 18 éves kor előtt és 65 éves kor után, valamint kétévente (kivéve, ha olyan egészségi problémái vannak, amelyek gyakoribb kontrollvizsgálatot igényelnek).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.