Az évtizedek óta tartó aggodalom, miszerint ez a konyhai háztartási készülék sugárveszélynek teszi ki az embereket, valójában csak tévhit?

A csokoládéval „megesett” baleset vezetett napjaink egyik legmegbízhatóbb konyhai eszközének „feltalálásához”. Percy Spencer mérnök magas frekvenciájú rádióhullámokat sugárzó készülék előtt állt, amikor az ingzsebében elkezdett olvadni a csokoládé. Ez az esemény arra késztette őt és kollégáit, hogy megvizsgálják, milyen hatással lehet az elektromágneses sugárzás az ételekre. Ennek eredményeképpen 1947-ben „megszületett” a mikrohullámú sütő.

A kezdetek óta a technológia egyre innovatívabb és az alkalmazott sugárzás fajtája is megváltozott: kezdetben rádióhullámokkal, napjainkban pedig már mikrohullámú sugárzással működnek ezek a sütők. A változások ellenére - és hogy a mikrohullámok mennyire a háztartások állandó és nélkülözhetetlen részeivé váltak - egyesek még mindig aggódnak a lehetséges egészségkárosító hatások miatt. Szerencsére egyszerű módok vannak a lehető legkisebb kockázatok minimalizálására.

A készülék egyik oldaláról kibocsátott mikrohullámok - visszaverődve a fémfelületről - bejutnak az ételbe. Ott mozgásra kényszerítik az ételben lévő összes vízmolekulát, amik ezáltal hőt termelnek, felmelegítve az ételt.

mikrohullámú sütő veszélyei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A mikrohullámok nem tesznek különbséget a vízmolekulák között. Ugyanezt teszik az emberi testtel is, ezért a mikrohullámú expozíció veszélyes lehet, mert megégetheti a bőrt. A szem és a herék különösen sérülékenyek, mert a környékükön viszonylag „korlátozottabb” a vér áramlása, amely megnehezíti a hő elvezetését.

A mikrohullámú égés csak azután következik be, ha valakit sokáig ér a sugárzás - ez azonban nem történik meg a mikrohullámú sütőben. A műszaki és biztonsági követelmények előírásainak megfelelően a mikrohullámok csak akkor működhetnek, ha az ajtó be van csukva. Amint kinyílik, leáll a sugárzás termelése. Minden olyan mikrohullám, amely még mindig a készülékben volt, azonnal eloszlik a levegőben.

Elméletileg a mikrohullámok kis része kiszivároghat bármely repedésből, például onnan, ahol az ajtó becsukódik. Ezen konyhai készülékek által kibocsátott mikrohullámú sugárzás mennyisége azonban szabályozott és lényegesen kevesebb, mint amennyit a mobiltelefonok szabadon engedhetnek (az okostelefonok által generált szinteket is biztonságosnak tekintik).

Ha azt tapasztalja, hogy a mikrohullámú sütője az ajtó kinyitása után is működik, érdemesebb beszerezni egy új készüléket.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/standing-next-to-your-microwave-isnt-dangerous
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.