A szívroham utáni lehetséges a teljes felépülés, és a legtöbb beteg folytathatja az addigi normális vagy közel normális életmódját.

Ehhez azonban mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza a második szívroham vagy a szívelégtelenség kialakulását. Tekintse a szívrohamot úgy, mint lehetőséget arra, hogy az egészséges szokásokra összpontosítson, és csökkentse vagy megelőzze a jövőbeli szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. Íme, a legjobb módszerek:

1. Rendszeresen szedje a gyógyszereit

Kezelőorvosa olyan gyógyszereket fog felírni, amelyek bizonyítottan életet mentenek a szívroham után. Ezek a gyógyszerek általában aszpirint, vérlemezke-gátló gyógyszert, béta-blokkolót, sztatint és gyakran angiotenzin-konvertáló enzim inhibitorokat tartalmaznak. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a szívrohamot túlélők, akik nem szedik rendszeresen a gyógyszereiket, nagyobb valószínűséggel halnak meg egy éven belül, mint azok, akik betartják a terápiás előírásokat. Emellett ezeknek a gyógyszereknek a szedése több mint 25 százalékkal csökkentheti a második szívroham esélyét.

2. Rehabilitációs programon való részvétel

A szívroham után érdemes részt venni egy orvos által felügyelt szívrehabilitációs programban. A szívrehabilitációban való részvétel közel 50 százalékkal növelheti az esélyét a három vagy több éves túlélésre. A szívrehabilitációs programokon a gyakorlatokat a résztvevők állapotához és képességeihez igazítják. Ezen túlmenően a programok tartalmazzák az egészséges ételekről és az étkezési szokásokról, valamint a súlyos szívbetegségekkel való megbirkózás pszichológiai kérdéseiről szóló javaslatokat.

3. Figyeljen az étrendjére

Talán az étrendje vagy a testsúlya volt az oka annak, hogy 2-es típusú cukorbetegséget, elhízást vagy magas vérnyomást okozott, amelyek köztudottan a szívbetegségek fő kockázati tényezői. Ha igen, akkor itt az ideje az étkezési szokások megreformálásának. A szív szempontjából egészséges étrend korlátozza a transzzsírok, a telített zsírok és nátrium bevitelét, és kiemeli a természetes rostokat tartalmazó ételeket, például a gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat.

szívroham szívinfarktus
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. Hagyja abba a dohányzást

Ha dohányzik, akkor itt az ideje leszokni. A dohányzás a legrosszabb dolog, amit tehet a szívével. A napi egy cigaretta elszívása férfiaknál 50 százalékkal, nőknél pedig 75 százalékkal növeli a szívroham kockázatát. A másodlagos füst is veszélyes. A szívrohamot túlélők 61 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak második szívrohamot 30 napon belül, ha ki vannak téve a dohányfüstnek. Az elektronikus cigaretta pedig nem jó alternatíva, mert növeli a vérnyomást és az oxidatív stresszt, miközben súlyosbítja az endothel diszfunkciót, ami érelmeszesedéshez vezet. Ezenkívül sok e-cigaretta káros adalékanyagokat, például peszticideket és nehézfémeket tartalmaz.

5. Ügyeljen mentális egészségére

A szívroham utáni depresszió gyakori. Ha elveszíti érdeklődését az emberek vagy tevékenységek iránt, amelyeket korábban élvezett, ez annak a jele lehet, hogy szakember segítségét kell kérnie.

6. Továbbra is élvezheti a szexet

Nincs ok arra, hogy szívinfarktus után kerülje a szexuális tevékenységet, élvezze az intimitást, amely a szerető kapcsolat szerves része. Az aktív szexuális életet élő szívrohamot túlélők kisebb valószínűséggel halnak meg az első szívrohamot követő évtizedekben.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.