Az alkoholfogyasztás mérséklése azoknál az embereknél, akik naponta két italnál többet fogyasztanak, jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez.

Michael Roerecke és munkatársai azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az alapszintű alkoholfogyasztás (24 g tiszta alkohol naponta) és az alkoholfogyasztás későbbi mérséklése, valamint a vérnyomás csökkenése között.

Az alkohol elfogyasztott mennyiségének csökkentése nem okozott számottevő vérnyomáscsökkenést azoknál a személyeknél, akik napi két vagy kevesebb italt fogyasztottak. Azoknál azonban jelentősen csökkent, akiknek naponta két italt meghaladó fogyasztásuk volt, függetlenül a kardiovaszkuláris kockázattól. Például azoknál az embereknél, akik napi hat vagy több italt fogyasztottak, az alkoholfogyasztás körülbelül 50%-os csökkenése a szisztolés és a diasztolés vérnyomás átlagosan 50-50 Hgmm és 3,97 Hgmm csökkenésével járt. Ez az eredmény megkérdőjelezte azt a korábbi megállapítást, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás (azaz napi 1-2 pohár) előnyös, de legalábbis nem ártalmas a magasvérnyomás betegségben szenvedőknél.

alkohol_magas vernyomas
Forrás: pixabay.com

Három, ehhez szorosan kapcsolódó kérdés megválaszolása további vizsgálatokat igényel: a megfigyelt összefüggést kiváltó mechanizmusok; prevenciós stratégiák az alkoholfogyasztás és ezt követően a vérnyomás tartós csökkenésének biztosítására; valamint a mérsékelt alkoholfogyasztás miatti vérnyomáscsökkentés prognosztikai következményei.

Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?