Az általános közhiedelem szerint az alkohol – különösen a vörösbor – jót tesz a szívnek. Az igazság azonban nem ilyen egyértelmű.

Az alkohol véd a szívproblémák ellen?

Egyes klinikai tanulmányok összefüggést mutattak ki a mérsékelt alkoholfogyasztás és a szívbetegség miatti halálozás alacsonyabb kockázata között, de nehéz meghatározni az okot és az okozatot ezekből a vizsgálatokból. Talán azok, akik vörösbort fogyasztanak, magasabb jövedelműek, ami általában magasabb képzettséggel (így az egészségtudatosabb életmódhoz) és az egészségesebb élelmiszerekhez való hozzáféréssel jár - a vörösbort fogyasztók nagyobb valószínűséggel szívbarát ételeket.

Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a mérsékelt mennyiségű alkohol enyhén növelheti a „jó” HDL-koleszterin szintjét. A kutatók azt is felvetették, hogy különösen a vörösbor védheti a szívet, köszönhetően a benne található antioxidánsoknak. De nem kell vörösbort innia ahhoz, hogy kihasználja ezeket az előnyöket. A testmozgás növelheti a HDL-koleszterinszintet is, és antioxidánsok más élelmiszerekben is megtalálhatók, például a gyümölcsökben, a zöldségekben és a szőlőlében.

alkoholfogyasztás szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mennyi alkoholfogyasztás a túl sok?

Vita tárgya, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jót tesz-e a szív egészségének vagy sem. A legtöbb ember esetében úgy tűnik, hogy ez nem káros a szívre, de a kulcsszó a „mértékletesség” (például nőknél napi egy pohárka alkohol).

Vannak, akiknek azonban még ennyit is kerülniük kell. Azok a betegek egyáltalán ne igyanak alkoholt, akiknek szívritmuszavara vagy szívelégtelensége van.

Hozzájárul a túlzott alkoholfogyasztás a szívbetegségek kialakulásához?

A túlzott alkoholfogyasztásnak számos, az egészségi állapotra gyakorolt káros hatása van, beleértve a szívbetegségeket is. A túlzott alkoholfogyasztás magas vérnyomáshoz, szívelégtelenséghez vagy szélütéshez vezethet, de hozzájárulhat a szívizom károsodáshoz is.

Emellett az alkohol a felesleges kalóriák forrása és a súlygyarapodás oka, ami hosszú távon káros lehet a szív-és érrendszer állapotára.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?