Az értágító hatású L-arginin egy fehérjealkotó aminosav, amelyet az emberi szervezet működése szempontjából nélkülözhetetlen fontosságú.

A testünk általában az összes szükséges L-arginint előállítja, de bizonyos élelmiszerekben (például dió, hal, vörös hús, szója, teljes kiőrlésű gabona, bab és tejtermékek) is nagy mennyiségben megtalálható.

Szervezetünk az L-arginint nitrogén-oxiddá változtatja, amely tágítja az ereket. Néhány ember L-arginin-kiegészítőket szed, hogy csökkentse a vérnyomását. Az L-arginint tartalmazó étrend-kiegészítőkre azonban ritkán van szükség, és általában csak azoknak az embereknek kedvezhetnek, akiknek valóban hiányuk van ebből az aminosavból.

A legfrissebb kutatások szerint az L-arginin csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint javíthatja az erek állapotát. Számos tanulmány áttekintése azt mutatta, hogy azok a magas vérnyomás miatt szenvedő felnőttek esetében, akik naponta szedtek L-arginint tartalmazó étrend-kiegészítőket, körülbelül 2-3 higanymilliméterrel (Hgmm) csökkent az alsó (diasztolés) vérnyomásértékük.

L-arginin magas vérnyomás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ami a szív egészségét illeti, az L-arginin jobban működhet vitaminokkal (például B6 és B12 vitamin) kombinálva. Nagyobb, átfogóbb klinikai vizsgálatokra van azonban szükség ezen megállapítások megerősítéséhez, mielőtt az orvosok javasolni tudnák ezen étrend-kiegészítők mindennapi szedését.

Fontos tudni, hogy az L-arginin tartalmú étrend-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel, beleértve az alábbiakat:

  • vérhígítók (például aszpirin, warfarin)
  • bizonyos vízhajtók
  • nitroglicerin
  • néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer
  • erekciós zavarok elleni gyógyszerek
  • cukorbetegség elleni gyógyszerek.

Ne szedjen ilyen étrend-kiegészítőket, ha szívrohama volt. Emellett súlyosbíthatják az allergiát és az asztmát, valamint aktiválhatják a náthát és a nemi herpeszt okozó vírusokat.

Amennyiben az L-arginin étrend-kiegészítő szedésén gondolkodik, először beszéljen a kezelőorvosával!

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/l-arginine/faq-20058052
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.