A legújabb kardiológiai kutatások eredménye szerint azoknál a posztmenopauzás, 50-79 év közötti nőknél, akik ébrenléti idejük nagy részét ülve és fekve töltik, gyakrabban alakul ki szívelégtelenség. Meglepő módon még akkor is, ha rendszeresen végeztek testmozgást.

Annak megállapítására, hogy a megnövekedett ülőidő növeli-e az idősebb nőknél a szívelégtelenség kockázatát, a kutatók csaknem 81 000 posztmenopauzás nőt vontak be a kutatásba. A résztvevők maguk számoltak be az ébrenléti idejükben üléssel, fekvéssel és fizikailag aktivitással eltöltött óráikról. A vizsgálat kezdetekor egyik résztvevőnél sem diagnosztizáltak szívelégtelenséget, és mindegyikük segítség nélkül képes volt megtenni egy hosszabb sétát.

Az átlagosan 9 éves követési időtartam során 1402 nő került kórházba szívelégtelenség miatt. Azokkal a nőkkel összehasonlítva, akik napi 4,5 óránál kevesebbet ültek, a szívelégtelenség kórházi kezelésének kockázata 14 százalékkal magasabb azoknál a nőknél, akik napi 4,6 és 8,5 óra között ültek, és 54 százalékkal magasabb azoknál a nőknél, akik napi 8,5 óránál többet ültek.

Noha az elemzés csak a posztmenopauzás nőket foglalta magában, a megállapítások hasonlóak a kaliforniai férfiak vizsgálata után közölt eredményekhez, és valószínűleg a férfiak számára is általánosíthatók. Emellett összhangban állnak más olyan tanulmányokkal, amelyek megerősítik, hogy a napi ülőidővel rendelkező embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki krónikus egészségi állapotok, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, szívroham és stroke.

A vizsgálatot végző kutatók javaslata egyszerű: kevesebbet üljünk és többet mozogjunk!

szivbetegseg_mozgas_eletmod
Forrás: pixabay.com
Forrás: https://www.ahajournals.org/journal/circheartfailure
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.