A szívbetegségeknél felmerülhet a kérdés, hogy az új koronavírus és az általa okozott COVID-19 károsítja-e a szívet, súlyosbítja-e a meglévő szívbetegséget vagy gyakrabban alakulnak-e ki szövődmények. Mivel az ezzel kapcsolatos kutatások még nem befejezettek, nagyon fontos a szívünk védelme érdekében a megfelelő étkezés és a rendszeres testmozgás.

Okozhat-e szívproblémát a COVID-19?

A COVID-19 testre gyakorolt hatásai még nem teljesen ismertek, de a vírussal járó gyulladás miatt számos szív- és érrendszeri probléma merülhet fel, például:

  • akut miokardiális infarktus (szívroham)
  • szívritmuszavar
  • szívizomgyulladás
  • akut szívelégtelenség
  • kardiogén sokk.

A közelmúltban végzett, a COVID-19 szívre gyakorolt ​​hosszú távú hatásait vizsgáló tanulmányból kiderült, hogy a felépült COVID-19 betegek 78 százalékánál a szívben strukturális változások (beleértve a gyulladást és a hegesedést) alakultak ki.

Nagyobb kockázatot jelent-e a COVID-19 a szívbetegek számára?

Mivel az új koronavírussal bárki megfertőződhet, az enyhébb szívbetegségben szenvedők nincsenek nagyobb veszélyben, mint bárki más. Súlyosabb tünetek és szövődmények az idősebb, krónikus szívbetegek esetén gyakrabban fordulnak elő.

szivroham_szivbetegseg_covid
Forrás: pixabay.com

Mit kell tenni a szívroham tüneteinek észlelésekor?

Ha szívroham tüneteit (légszomj, mellkasi fájdalom, szívdobogás-érzés) észleli, azonnal menjen az ügyeletre vagy hívja fel az orvosát, mivel még a COVID-19 járvány idején is minden másodperc számít.

Forrás: https://iuhealth.org/thrive/how-covid-19-affects-heart-health
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.