A magas koleszterinszint és a vérnyomás a szívbetegségek fő kockázati tényezői. De vajon tudja-e, hogy a gyulladás is jelentős kockázati tényező?

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a krónikus gyulladás kulcsszerepet játszik a szívrohamok és a stroke kialakulásában. Ahhoz, hogy megvédje szívét a gyulladás káros hatásaitól, a következőket kell tudnia:

  • Két évtizeddel ezelőtt a kutatók felfedezték, hogy a magas szintű gyulladás összefüggésbe hozható a szívroham vagy stroke megnövekedett kockázatával. Azt azonban nem tudták, hogy a gyulladáscsökkentő kezelések megakadályozhatják-e ezeket az „eseményeket”.
  • 2008-ban egy tanulmány megállapította, hogy azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknél nem volt emelkedett a vér koleszterinszintje, de a gyulladásos markerek vérszintje igen, a koleszterinszint-csökkentő sztatin gyógyszerekkel végzett kezelés csökkentette a szívrohamok és a szélütések számát. Nem volt világos azonban, hogy ennek az az oka, hogy a sztatinok csökkentik a gyulladást, vagy az, hogy csökkentették a rossz koleszterinszintet.
  • A közelmúltban egy klinikai kutatás során egy antitest típusú gyulladáscsökkentő gyógyszert vizsgáltak olyan embereknél, akiknek korábban volt szívrohamuk, és akiknél a sztatinkezelés ellenére is emelkedett gyulladásos markerek voltak. Ez a mérföldkőnek számító tanulmány végül bebizonyította, hogy a gyulladás megcélzása a koleszterinszint megváltoztatása nélkül jelentős hatású lehet. Az új gyulladáscsökkentő szerrel kezelt betegek esetében 15 százalékkal csökkent a későbbi szívroham vagy szélütés valószínűsége. Továbbá 30 százalékkal csökkentette az olyan jelentős beavatkozások szükségességét is, mint az angioplasztika és a bypass műtét, ami bizonyítja, hogy a gyulladás kezelése a szívbetegségek megelőzése érdekében elengedhetetlen.
szívbetegség krónikus gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A gyulladás szerepe a szívbetegségben

A gyulladás a szervezet betegségre vagy sérülésre adott immunválaszának része. Ha sebe vagy fertőzése van, a gyulladás segít elpusztítani a baktériumokat és elősegíti a gyógyulást. A koleszterin és más anyagok felhalmozódása az artériákban (az úgynevezett plakkok vagy érelmeszesedés) szintén gyulladásos választ válthat ki.

Rövid távon a gyulladás hasznos, de a tartósan alacsony szintű gyulladás irritálja az ereket. A krónikus gyulladás elősegítheti a plakkok növekedését, fellazíthatja a plakkokat az artériákban, és vérrögképződést válthat ki – ez a szívinfarktus és a szélütés elsődleges oka.

Gyulladáscsökkentő életmódbeli változások

A jó hír az, hogy a gyulladást azáltal szabályozhatja, hogy elkerüli azokat a tényezőket, amelyek aktiválják a szervezet gyulladásos reakcióját. Ugyanezek az életmódbeli döntések csökkentik a rossz koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a magas vércukorszintet is.

Íme, mit tehet a gyulladás csökkentése érdekében:

  • Szokjon le a dohányzásról – a dohányzás károsítja az ereket és elősegíti az érelmeszesedést. A leszokással felére csökkentheti szívbetegségének kockázatát.
  • Tartsa meg az egészséges testsúlyát - a túlsúly számos betegség kockázatát növeli. A hasban felhalmozódó zsír (az úgynevezett zsigeri zsír) olyan molekulát választ ki, amely gyulladást okoz.
  • Növelje az aktivitást - a napi 20 perces edzés csökkentheti a gyulladást. Nem kell intenzíven izzadnia: a mérsékelt edzések (például a gyors séta) is hatékonyak.
  • Egyen szívbarát ételeket - a feldolgozott és gyorséttermi ételek gyulladást okoznak, a teljes értékű élelmiszerek viszont gyulladásgátló hatásúak. Egyen több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, babot, dióféléket és zsíros halat.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.