A lehetséges előnyei közé tartozik a vérkeringés fokozása és az immunrendszer javítása, de a kérdés az, hogy megéri-e az a sokk, amelyet a testünket éri.

Hogyan fokozza a hideg zuhany a keringést?

A hideg víz okozta sokk túlterheli a keringési rendszert. Testünk növeli a véráramlást, hogy felmelegítse magát és megvédje a létfontosságú szerveket, vagyis átáll a túlélési módra. A vérkeringés fokozódása összességében jót tesz az egészségi állapotunknak, de vannak jobb módszerek (például 10 perc séta) a vérkeringés fellendítésére, amelyek nem okoznak megterhelést a testünknek.

A hideg zuhany segíthet a fogyásban?

A testünket ért hideg vízre adott fokozott reakció egyike, hogy átmenetileg „felpörög” az anyagcserénk. Amíg a szervezetünk küzd a melegedésért, energiát fogyaszt, ez az önmelegedési folyamat pedig további kalóriákat éget el. Ne számítsunk azonban arra, hogy csupán a rendszeres hideg zuhanyozás eredményeképpen fogunk lefogyni.

hideg zuhany vérkeringés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A hideg zuhany hatása az immunrendszerre és a mentális egészségre

A kutatók azt találták, hogy a hideg vízzel történő zuhanyozás fokozhatja az immunrendszer működését és ellenállóbbá tehet bennünket a betegségekkel szemben. Egy hollandiai klinikai vizsgálat megállapította, hogy a rendszeresen hideg zuhanyok 29 százalékkal csökkentették a munkából betegszabadságra menő emberek arányát. Egy másik tanulmány még a rák túlélésének javításával is összekapcsolta. A mentális egészségekkel összefüggésben a kutatási eredmények szerint a hideg zuhany segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit. A szakorvosok szerint a hideg zuhanyok nem igazán hatékonyak, és több „kellemetlenséget” okoznak, mint a várható potenciális kedvező hatásuk.

A hideg zuhany kockázatai

Ha szív- és érrendszeri betegségünk van, még nyáron is kerüljük a hideg vízzel történő zuhanyozást. A test reakciója hideg vízre a fokozott stressz, ami a szívet is érinti, mely szabálytalan szívveréshez vagy szívritmuszavarhoz vezethet.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/are-cold-showers-good-for-you/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.