Tudta, hogy nem csak az van hatással a szervezetére, amit megeszik, hanem az is, amit a bélben lévő természetes mikrobák metabolizálnak az evés után?

A kutatók folyamatosan bővítik annak megértését, hogy a bélbaktériumok hogyan befolyásolják az általános egészséget. Ezek a baktériumok nemcsak az anyagcserét, az immunválaszokat és a hangulatot befolyásolják, de ma már úgy gondolják, hogy a szív egészségére is jó hatással lehetnek.

A bélbaktériumokkal kapcsolatos kutatásokat végző szakemberek azt az elképzelést vizsgálták, hogy a bélben élő baktériumok vegyi anyagokat termelhetnek normál anyagcseréjük részeként, miután ki vannak téve az általunk fogyasztott élelmiszernek. Amikor ezek a vegyszerek felszívódnak a véráramba, azt gondolják, hogy aktiválják az erekben lévő receptorokat, hogy csökkentsék a vérnyomást. Bár úgy tűnik, hogy a bélbaktériumok és a vérnyomás összefüggésben állnak egymással, a kutatók még nem értik teljesen a kettő közötti kapcsolatot.

Az már ismert, hogy szimbiotikus típusú kapcsolat van a bélbaktériumok és „gazdáik” között. Bizonyos vegyszerek, amelyeket a bélbaktériumok termelnek, megváltoztathatják a vérnyomást. Az is tudott, hogy ha az embereknek magas a vérnyomásuk, a beleikben lévő baktériumok is eltérőek. Ezen tények mindegyike felfedi a puzzle egy-egy darabját, de még nincs elég darab a teljes puzzle összerakásához.

probiotikum szívegészség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A probiotikumok és a prebiotikumok csökkenthetik a vérnyomást?

A probiotikumokat – fogyasztható élő baktériumokat – tartalmazó ételek (például joghurt) fogyasztását korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták a normális vérnyomással.

A prebiotikumok olyan élelmiszerek, amelyekben a baktériumok előanyagai szükségesek ahhoz, hogy speciális vegyi anyagokat állítsanak elő, amelyek aztán felszívódnak a szervezetünkben, ami potenciálisan csökkenti a vérnyomást. A rostok sok baktérium számára prebiotikumok lehetnek, így amikor rostot tartalmazó élelmiszert (fokhagyma, vöröshagyma, spárga, teljes kiőrlésű tészta, édesburgonya) eszik, a baktériumok lebontják azt, hogy ilyen vegyszereket állítsanak elő.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.