A magas vérnyomásnak gyakran nincsenek jelei vagy tünetei, de a szexuális életre gyakorolt ​​hatása nyilvánvaló lehet.

Kihívások a férfiak számára

Az idő múlásával a magas vérnyomás károsítja az erek nyálkahártyáját, és az artériák falának megkeményedését és keskenyedését okozza (érelmeszesedés), korlátozva a véráramlást. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vér áramlik a péniszbe is. Néhány férfi számára a csökkent véráramlás elég gyakran megnehezíti az erekció elérését és fenntartását, amelynek egyetlen epizódja is szorongást okozhat. A félelem, hogy ez megismétlődik, arra késztetheti a férfiakat, hogy elkerüljék a szexet, ami befolyásolhatja a partnereikkel való kapcsolatukat. Emellett néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer is hasonló mellékhatásokat okozhat.

Kihívások a nők számára

A magas vérnyomás női szexuális problémáira gyakorolt ​​hatását nem ismerik jól. Lehetséges azonban, hogy ez az állapot a nők nemi életét is befolyásolhatja. A magas vérnyomás csökkentheti a hüvely véráramlását és a vér nitrogén-oxid szintjét, amely vegyi anyag segít a simaizmok ellazulásában. Néhány nőnél ez a következőket okozhatja:

  • csökkent nemi vágy vagy izgalom
  • nehézség az orgazmus elérésében
  • hüvelyszárazság.

A férfiakhoz hasonlóan a nőknek is szorongásuk és párkapcsolati problémáik lehetnek a szexuális diszfunkciók miatt.

magas vérnyomás szex
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásai

Néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer befolyásolhatja a nemi vágyat vagy a szexuális funkciókat. Ide tartoznak az alábbi szerek:

  • Vízhajtók. A diuretikumok csökkenthetik a pénisz erőteljes véráramlását, ami megnehezíti az erekció elérését.
  • Bétablokkolók. Ezek a gyógyszerek, mint például a propranolol, általában szexuális zavarokkal társulnak.

A gyógyszerek előírásnak megfelelő szedésével azonban csökkenthetők a mellékhatások, beleértve a szexuális problémákat is. Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, beszéljen orvosával más lehetséges gyógyszerekről.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.