Hajnali 3-kor a hűtőszekrényben harapnivalót keresve tudjuk, hogy ez nem jó nekünk. De kiderült, hogy a késő esti nassolás több kockázatot jelenthet, mint pusztán az elhízás.

Számít, ha egészségesen táplálkozom?

Természetesen igen, de a késő esti, éjszakai nassolásnál a legfontosabb az időzítés. A szervezet cirkadián ritmusa, vagyis a belső órája azt akarja, hogy hajnali 3-kor aludjon, ne pedig a hűtőszekrény előtt álljon. Ha normál ébrenléti időben eszik, szervezete sokkal gyorsabban metabolizálja az ételt, és a vérben lévő zsírok, lipidek és koleszterin felszívódnak a májban, az izmokban és más szövetekben. De mi történik, ha hajnali 3-kor eszik? A zsírok tovább maradnak a vérben, mint amennyi ideig kellene és ez nem jó a szívnek, a veséknek és a többi szervnek.

szívbetegség éjszakai nassolás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Miért van az, hogy mindig sós, édes vagy zsíros ételeket akarunk nassolni?

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy azért eszünk kalóriadús ételeket, mert több száz vagy ezer évvel ezelőtt soha nem tudhattuk, hogy lesz-e elég étel, amikor újra megéhezünk. Minden alkalommal, amikor az emberek ettek, a legtöbb kalóriát akarták fogyasztani.

Mit tegyen, ha felébred és éhes?

Kezdje valamivel, ami nem cukros vagy zsíros, például fogyasszon egy rostban gazdag snackszeletet. De valójában az a legjobb, ha megpróbál evés nélkül visszaaludni. Amennyiben az éjszakai nassolás rendszeressé válik, ez olyan szokás lesz, amelyért később jelentős egészségkárosodást (például szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség) okozhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.