A mellkasi fájdalmat mindig a szívrohamokkal társítjuk - jó okkal -, de a nők esetében nem ez a leggyakoribb tünet.

Míg a mellkasi fájdalom a szívroham leggyakoribb tünete, a nőknek olyan enyhébb tüneteik lehetnek, amelyek egyáltalán nem kapcsolódnak a mellkasi fájdalomhoz. Íme, 3 tünet, amelyekre a nőknek figyelniük kell:

1. Szokatlan fáradtság

A nők többsége a legtöbbször elfoglalt, mert dolgozik, gondoskodik a családjáról, háztartást vezet, stb. Gyakran fáradt is, ami nagy valószínűséggel normális. Az újonnan jelentkező (az olyan egyszerű tevékenység, mint az ágy megvetése, a fürdőszobába sétálás vagy a vásárlás fáradttá teszi) vagy nagymértékű fáradtság (nem erőltette meg magát, de fáradt vagy „nehéz” a mellkasa) esetén azonban orvoshoz kell fordulni.

2. Izzadás és/vagy légszomj

A nők életkorával a mozgáshiány és a fokozatos súlygyarapodás olyan problémákat okozhat, mint például a légszomj. A hőhullám sok nőnél gyakori panasz a menopauza idején. De ezek a tünetek szívproblémát jelezhetnek, ha bizonyos helyzetekben előfordulnak:

  • hirtelen izzadás vagy légszomj erőfeszítés nélkül
  • légszomj, amely az erőfeszítés után tovább súlyosbodik
  • légszomj, amely fekvéskor súlyosbodik, de ülő helyzetben javul
  • „stressz” izzadás (hideg, nyirkos érzés), ha nincs valódi oka
  • izzadás vagy légszomj, amelyet egyéb tünetek (például mellkasi fájdalom, fáradtság) kísérnek.
szívroham tünetei légszomj izzadás hátfájás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Nyak-, állkapocs- és/vagy hátfájdalom

A nyak-, állkapocs-, hát- vagy karfájdalom szívbetegséget jelezhet, különösen akkor, ha az eredetét nehéz pontosan meghatározni (például nincs konkrét izom vagy ízület, amely fáj). Továbbá, ha a kellemetlen érzés akkor kezdődik vagy súlyosbodik, amikor erőfeszítéseket tesz, majd annak abbahagyása után megszűnik, érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia. Néhány további jel, amire figyelni kell:

  • a nőknek bármelyik karjuk fájhat, nem csak a bal, mint a legtöbb férfi esetében
  • a hátfájás gyakran a mellkasban kezdődik
  • a fájdalom néha hirtelen jelentkezik, nem fizikai erőfeszítés miatt, és éjszaka is felébresztheti
  • az állkapocs bal, alsó oldalát érintő fájdalom.

Mi a teendő, ha ezeket a tüneteket észleli?

A nők gyakran azt mondják, hogy e három figyelmeztető jel közül néhányat már hetekkel vagy egy hónappal a szívroham előtt észleltek. Minél hamarabb fordul orvoshoz ezen tünetek jelentkezése esetén, annál nagyobb az esélye annak, hogy megelőzhető a szívroham. Azonnal kérjen segítséget, ha mellkasi fájdalmat érez a fenti tünetek bármelyikével együtt, különösen, ha 5 percnél tovább tartanak.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.