A legújabb tanulmányok szerint egyes magas koleszterintartalmú élelmiszerek mégsem növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ennek ellenére ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk az elfogyasztott koleszterin mennyiségét. Jó, ha az étrendünkben van egy kis koleszterin, de sok magas koleszterin-tartalmú élelmiszer nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírt is.

Magas koleszterintartalmú élelmiszerek

Az alábbi élelmiszerek a szív és érrendszer egészséges étrendjének részei lehetnek:

  • Tojás: a tojásban lévő koleszterin a napi érték körülbelül 60%-át, de csak a telített zsír mennyiségének 8%-át tartalmazza. Emellett magas fehérje- és alacsony kalóriatartalmú, B-vitaminokat, vasat és egyéb hasznos tápanyagokat tartalmaz. A tojásfehérje azonban rengeteg fehérjét tartalmaz, viszont koleszterint nem, így bármennyi ehető belőle.
  • Tengeri herkentyűk: bizonyos kagylófajtákban magasabb a koleszterinszint, mint másokban. A garnélarák magas koleszterintartalma köztudott, de telített zsírt gyakorlatilag nem tartalmaz. A kagyló pedig jó fehérjeforrás, valamint gazdag B-vitaminokban, szelénben és cinkben.

Ugyan tartalmaznak koleszterint, de a tojás és a kagyló fogyasztása számos szempontból előnyös. Amennyiben magas a koleszterinszintünk, mértékkel együnk belőlük.

Magas koleszterintartalmú élelmiszerek, melyeket érdemes kerülni

A legtöbb magas koleszterintartalmú élelmiszerben sok a telített zsír, melynek túlzott bevitele a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatához kapcsolódik. A legjobb, ha ezen élelemiszerek fogyasztását korlátozzuk vagy kerüljük. Ide tartoznak az alábbiak:

koleszterin szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • Teljes zsírtartalmú tejtermékek (például teljes tej, vaj, teljes zsírtartalmú joghurt, sajt) helyett együnk-igyunk sovány (nem zsíros) tejet, alacsony zsírtartalmú joghurtokat és korlátozzuk a sajtfogyasztást. Válasszunk sovány sajtot, például mozzarellát, a vaj helyett pedig használjunk extra szűz olívaolajat vagy avokádóolajat.
  • Vörös húsok, feldolgozott húsok, húskészítmények (szalonna, kolbász, virsli, stb.): zsír-, nátrium-, telített zsír- és koleszterintartalmuk magas, tápértékük pedig alacsony. Ezek helyett válasszunk minimálisan feldolgozott kolbászt vagy sovány pulykából, csirkéből készült felvágottakat.
  • Olajban sült ételek: a sült krumpliban, a rántott ételekben nagy mennyiségű telített zsír és koleszterin található az ételkészítésre használt olaj miatt. Az olajban sütés helyett érdemes megpróbálni a légkeveréses sütőben történő ételkészítést, így minimalizálva a felhasznált zsiradék mennyiségét.
  • Pékáruk és édességek: ezek általában vajat vagy margarint tartalmaznak, így magas a telített zsír- és koleszterintartalmuk. Desszertjeinket inkább készítsük el otthon és olyan recepteket válasszunk, amelyek kevés zsiradékot és cukrot tartalmaznak. Utóbbi túlzott bevitele magas trigliceridszinthez vezethet, amely kockázati tényező lehet a szívkoszorúér betegségben.

Nem kell elhagynunk az összes egészségtelen, magas koleszterintartalmú ételt. Koncentráljunk az egészséges étrendre, és a kevésbé egészséges ételekre inkább alkalmi finomságként gondoljunk.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix