A vesekő elmozdulása okozta heves fájdalom nagyon jelentős lehet, és ha már megtapasztalta, valószínűleg szívesen megakadályozná, hogy megismétlődjön.

A különböző gyógyszerek, a genetikai rendellenességek és bizonyos betegségek szerepet játszhatnak a kőképződésben, de a legtöbb beteg számára az étrend a legfőbb kockázati tényező. A legjobb étrend a kő típusától függően változik, mivel mindegyiknek más-más kockázati tényezője van. A vesekőnek négy fő fajtája van, de a leggyakoribbak a kalcium-oxalát kövek.

Az egészségi problémák, mint például a cukorbetegség vagy a csontritkulás, szintén befolyásolhatják a kövek kialakulását és az étrendi ajánlásokat, ezért alapvető fontosságú, hogy figyelembe vegyék ezeket a tényezőket, amikor kidolgozzák az étrendi tervet.

Van azonban 7 általános irányelv, amely hatékony a legtöbb olyan ember számára, akinek már volt vesekövük. Íme, az alábbiak:

1. Igyon több folyadékot

Amikor a vizelet koncentrálódik, a folyadékban lévő salakanyagok kristályosodni kezdenek. A legjobb módja ennek leküzdésére, ha több folyadékot iszik, hogy „felhígítsa” a vizeletet. Naponta legalább 2,5 liter folyadékot kell inni. A víz a legegészségesebb választás, de a legtöbb ital – beleértve a kávét és az alkoholt is – számít. A kivételek közé tartoznak cukros italok, amelyek a kutatások szerint növelhetik a vesekő kialakulásának a kockázatát. Ezenkívül egyes teák nem a legjobbak a kövek típusától függően.

2. Egyen kalciumban gazdag ételeket

A kalcium-oxalát kövekkel küzdő emberek gyakran azt gondolják, hogy ki kell zárniuk a tejtermékeket. Ez nagyon ritkán van így, mert kalciumra van szükség az étrendben, hogy támogassák az erős csontokat és izmokat. Problémát az okoz, ha nagy mennyiségű kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítőt szednek.

3. Csökkentse a sóbevitelt

A vizelet magasabb sótartalma elősegíti a kövek képződését. Korlátozza a sót napi 1500-2000 milligrammra (z körülbelül fél teáskanál só). Amellett, hogy ne sózza az ételt, ügyeljen arra is, hogy mennyi nátrium van az élelmiszerekben és az elkészített ételekben (például salátaöntet, kenyér, tésztaszószok, rágcsálnivalók).

4. Adjon citrom- és limelevet a vízhez

A citrom és a lime leve kriptonitként szolgál bizonyos típusú vesekő esetén. Citrátot tartalmaznak, amely semlegesíti a savakat a vizeletben, és megállíthatja a kalciumkövek képződését.

vesekövesség diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. Beszéljen orvosával az étrend-kiegészítőkről

Néhány gyakori étrend-kiegészítő – például a C-vitamin, a kurkuma és a kalcium – növelheti a vesekő kialakulásának a kockázatát. Mások, mint például a halolaj és a B6-vitamin, csökkenthetik ennek az esélyét.

6. Az oxalátban gazdag zöldségek mellőzése

Kezelőorvosa további étrendi változtatásokat javasolhat a kövek típusa és a 24 órás vizeletvizsgálat eredményei alapján, hogy meghatározza a vizelet összetételét.

Ha például magas az oxaláttartalom a vizeletében, tartózkodnia kell az oxalátban gazdag zöldségektől (például rebarbara, spenót). Vagy javasolhatják, hogy ezeket az ételeket tejtermékekkel együtt fogyassza, mivel a tejtermékekből származó kalcium az oxalátokhoz kötődik, és a vizelet helyett a székletbe „kényszeríti” azokat.

Az oxalát sok igazán egészséges növényben (például zöldlevelű zöldségek, bab- és diófélék) található, tehát csak a kő típusának és vizeletvizsgálati eredmények után javasolt ezek fogyasztásának esetleges korlátozása.

7. Korlátozza a húsfogyasztást

Ha veseköve van, jó ötlet a hús mennyiségének csökkentése az étrendben. Az állati eredetű fehérjék megnövekedett savmennyiséget okozhatnak a vizeletben. A magas savtartalom elősegíti a vizeletben lévő vegyületek kristályosodását, amelyek kővé alakulhatnak. A nagy mennyiségű állati fehérje csökkentheti a citrát mennyiségét is a vizeletben, ami segít megelőzni a kőképződést. Nem kell teljesen mellőznie a húst az étrendjéből, de próbálja meg visszaszorítani azok fogyasztását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.