Fontos tudni, hogy milyen körülmények között alakulhat ki a vesekövek, mert bizonyos betegségek (például bélrendszeri problémák) növelik a kockázatot.

Számos, az emésztőrendszeri problémákkal kapcsolatos tényező vezethet a vesekő kialakulásához, beleértve az alábbiakat:

Hasmenés és kiszáradás

Bármennyire is kellemetlen a hasmenés, még kellemetlenebbé válhat, mert a kiszáradásnak köszönhetően a vesekövek kialakulását is elősegíti. Ez általában akkor jelent problémát, ha a folyamat hosszú ideig tart, például krónikus hasmenés esetén. Nem valószínű azonban, hogy vesekövek keletkeznének egy rövid ideig tartó, például ételmérgezés okozta hasmenéstől.

Felszívódási problémák

Azok a betegek, akiknek gyomorműtétje volt vagy gyomor- és bélrendszeri rendellenessége (például Crohn-betegség) van, szintén hajlamosak lehetnek a vesekövekre a kalcium és az oxalát miatt.

Míg a kalcium-oxalát a vesekő leggyakoribb fajtája, és számos probléma következtében alakulhat ki - például akkor, ha nem iszik elég folyadékot -, a Crohn-betegségben szenvedők és a gyomorműtéten átesett betegek számára nagyobb kockázatot jelentenek ezek a kövek a felszívódási problémák eredményeképpen. Ezen betegek emésztőrendszeréből nem szívódnak fel jól a zsírok, és ezek a zsírok kötődnek a bélben lévő kalciumhoz. Általában a kalcium kötődik az oxalát nevű molekulához, de mivel ezt a kalciumot most ezek a zsírok kötik, több szabadon lebegő oxalát van a bélben. Az oxalát felszívódik a gyomor-bél traktusba, és kiválasztódik a vizeletbe. Amint az oxalát szintje megemelkedik a beteg vizeletében, a vizelet összetételének egyéb változásain kívül ezek az oxalát molekulák a vizeletben lévő kalciumhoz kötődhetnek veseköveket képezve.

vesekő emésztőrendszeri betegségek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az étrend hatása

Minden, amit a bélrendszerbe jut, hatással lehet a vesekő kialakulására is. A veseköves betegeknek be kell tartaniuk bizonyos étrendi ajánlásokat, beleértve például a sóbevitel csökkenését vagy a C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedésének kerülését, mert ezek növelheti a kövek kialakulásának a kockázatát.

Bár már néhány éve divatos, a magas fehérjetartalmú étrend nagyobb kockázatot jelenthet a vesekő kialakulására. Például a keto diéta során több állati fehérje kerül a szervezetbe, ez pedig a húgysav „felhalmozódását” okozza a vizeletben, ami vesekőképződéshez vezethet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.