Ha háziállattal élünk együtt, jó tudnunk, melyik növényekkel kell nagyon vigyázni, hiszen egyes fajták életveszélyesek a számukra.

Akik állatbarátok, jellemzően kedvelik a növényeket is, így szívesen nevelnek lakásukban vagy kertjükben szebbnél szebb zöldeket. A növények esztétikai értékük mellett a levegőt is tisztítják és jót tesznek az egészségünknek, de ha kisállataink vannak, nem mindegy, mikkel díszítjük élőhelyünket, ugyanis néhány növényfajta veszélyes a macskákra és a kutyákra.

Nem a növényekkel egy térben tartózkodás okozhat gondot az állatoknál, hanem az, hogy sokszor kedvenceink nem tudnak ellenállni a rágcsálási vágyuknak, ami a macskákra fokozottan jellemző. A cicák minden növényt szeretnek megkóstolni, ezért, ha olyan van a lakásban, ami bajt okoz náluk, attól minél hamarabb szabaduljunk meg.

Az alábbi öt népszerű növényt tilos kutyás és cicás lakásokban tartani.

Aloe vera

Bár az emberi bőrnek jót tesz az aloe vera leveleiből kinyert zselé, a háziállatok számára ugyanez a zselé mérgező. Már egy falat után is hasmenést okot, nagyobb dózisban fogyasztva pedig életveszélyes is lehet.

Buzogányvirág

A buzogányvirág, azaz diffenbachia nevű dísznövény hatalmas levelei nagyon hívogatóak az állatoknak, azonban azonnali hányáshoz, torokfájáshoz, erős nyáladzáshoz vezet, ha beleharapnak és lenyelik.

macska
Forrás: unsplash.com

Ciklámen

Sokan tartanak otthonukban cserépben a gyönyörű színű ciklámen virágból, de akármilyen szép is, gazdiként meg kell válnunk tőle, mert enyhébb esetben hányást, hasmenést, mérgezés jellegű tüneteket, súlyosabb esetben pedig akár bénulást is okozhat.

Fikusz

A szobai fikuszok egyszerű kezelhetőségük miatt közkedveltek, ráadásul nagy méretükkel a kutyákat és macskákat is a fákra emlékeztetik, gyakran közelednek hozzájuk. Ha megkóstolják, erős nyáladzás léphet fel és allergiás bőrtüneteket is kiválthatnak. 

Leander

Nagy kedvenc számos háztartásban a leander, amit kültéren szokás tartani, de a téli időszakra általában bevisszük a lakásba. Csak egy kis adag is súlyos mérgezést vált ki kutyáknál és macskáknál, nagyobb adagban pedig végzetes lehet a rágcsálása.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.