Napjainkban - a humán tendenciákhoz hasonlóan - az állatorvoslás területén is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a természetes alapanyagokat tartalmazó táp- és takarmánykiegészítők, amelyek hozzájárulnak az állatok egészségének megőrzéséhez.

Az egyik ilyen természetes, növényi eredetű készítmény a fermentált búzacsíra-kivonat (FBCSK), amelynek több laboratóriumi és élő állatokban végzett vizsgálat is bizonyította jótékony hatásait. A FBCSK az állatok tápjába/takarmányába keverve alkalmazandó, és természetes mivoltának köszönhetően biztonságos, akár élethosszig tartó etetésre is alkalmas. Fő biológiailag aktív összetevői a benzokinon-származékok, egészségre gyakorolt jótékony hatásait főként ezeknek tulajdonítják (1).

Társállatokban (kutyák és macskák) a FBCSK számos pozitív hatását leírták. FBCSK etetés hatására az állatok étvágya fokozódik, súlygyarapodásuk nő. Szőrzetük minősége javul, valamint a kültakaró betegségeivel összefüggő tüneteik (szőrhullás, viszketés, fülgyulladás) enyhülnek.

A fentieken túl az állatok aktivitása is fokozódik: többet és dinamikusabban mozognak, szívesebben játszanak. Nyolc hétig tartó vizsgálat során a FBCSK nem okozott mellékhatást kutyákban és macskákban, mindössze a résztvevő állatok 8%-ában fordultak elő enyhe emésztőszervi tünetek (hányás, hasmenés), amelyek azonban nem köthetők egyértelműen a FBCSK fogyasztásához (2).

Az állatokban megfigyelt változások hátterében összetett hatásmechanizmus áll. A FBCSK bizonyítottan antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunstimuláns és daganatellenes aktivitással rendelkezik, valamint pozitív hatással van a bélhámsejtréteg integritására (1-4). Laboratóriumi (in vitro) vizsgálatokban igazolták védőhatását bakteriális és gomba eredetű toxinokkal szemben is (1,3,4).

A társállatok élete során kialakuló fertőző és nem fertőző megbetegedések hátterében igen gyakran állnak oxidatív stresszel, gyulladással és az immunrendszer károsodásával összefüggő folyamatok, amelyek megelőzésében és kiegészítő kezelésében a FBCSK hatékony lehet fenti tulajdonságainak köszönhetően, ezáltal csökkentve a gyógyszeres kezelések, és azok esetleges mellékhatásainak gyakoriságát.

A fentieken túl a FBCSK hatásait számos esetben tesztelték haszonállatokban (baromfi fajokban, sertésekben, szarvasmarhákban, nyulakban) is, amely vizsgálatok során bizonyításra került súlygyarapodást és termelést fokozó hatása, valamint csökkenteni tudta a megbetegedések gyakoriságát, ellenállóbbá tette az állatokat fertőző betegségekkel szemben, és javította a vakcinázások hatékonyságát (5-15).

Ezen fajokban szintén nem írtak le mellékhatást a kezelések során. A FBCSK tehát haszonállatokban is eredményesen alkalmazható hozamfokozás és egészégmegőrzés céljából.

dr. Kovács Dóra állatorvos

 

 

Források
(1) Karancsi Z et al (2020) Beneficial Effect of a Fermented Wheat Germ Extract in Intestinal Epithelial Cells in case of Lipopolysaccharide-Evoked Inflammation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Article ID 1482482. doi: 10.1155/2020/1482482
(2) Parekh K (2018) The Effects of Fermented Wheat Germ Extract on the Condition and General Status in Companion Animals. Thesis. Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.
(3) Mackei M et al (2020) Fermented wheat germ extract as a redox modulator: Alleviating endotoxin-triggered oxidative stress in primary cultured rat hepatocytes. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Article ID 3181202. doi:10.1155/2020/3181202
(4) Pomothy JM et al (2020) The impact of fermented wheat germ extract on porcine epithelial cell line exposed to deoxynivalenol and T-2 mycotoxins. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Article ID 3854247. doi:10.1155/2020/3854247
(5) Jerzsele Á et al. (2020) Effects of fermented wheat germ extract on artificial Salmonella Typhimurium infection in broiler chickens. Magyar Állatorvosok Lapja, 142(2), 77-85.
(6) Ferenczi E (2011) A fermentált búzacsíra-kivonat hatása a broilerek Salmonella Infantis ürítésére, termelési mutatóira és egyes vakcinák által kiváltott szerológiai áthangolódásra, Szakdolgozat. SZIE-ÁOTK.
(7) Kósa E et al (2007) Effect of a prebioticum "IMMUNOVET-HBM™" on the health status and production of Hungarian turkey flocks. Turkey Production: Current Challenges. Ed. H. M. Hafez. Mensch Buch Verlag, Berlin, 174-182.
(8) Kósa E et al (2008) Feeding experiment on layer- parents, production and immunology with wheat germ extract (trade name: Immunovet-HBMTM). World’s Poultry Science Journal Book of Abstracts, 64, 436.
(9) Kósa E et al (2011) Effect of fermented wheat germ extract (FWGE) on the intestinal morphology. Animal Hygiene and Sustainable Livestock Production, Poster Presentations, 1301, Vienna, Austria.
(10) Kovács M et al (2009) Effect of a grain extract on certain digestive physiological indicators in early weaned rabbits. Acta Veterinaria Brno, 78(3), 379-386. doi: 10.2754/avb200978030379
(11) Kovács M et al (2008) Combined effect of T-2 toxin and a grain extract feed additive on the immune response in pigs. Cereal Research Communications, 36, 369-372.
(12) Nagy G et al (2011) Effect of fermented wheat germ extract (FWGE) on shedding Salmonella Infantis and immunreactions of broilers. Animal Hygiene and Sustainable Livestock Production. Innovations in Hygiene, Nutrition and Housing for Healthy Food from Healthy Animals. Eds. Kofer J, Schobesberger H. XVth International Congress of the International Society for Animal Hygiene, Vienna, Austria, 711-713.
(13) Rafai P et al (2011) The effect of fermented wheat germ extract on production parameters and immune status of growing pigs. Journal of Animal and Feed Sciences, 20, 36-46.
(14) Stipkovits L et al (2004) Testing the efficacy of fermented wheat germ extract against Mycoplasma gallisepticum infection of chickens. Poultry Science, 83, 1844-1848.
(15) Szakács Á et al (2009) Effect of T-2 toxin and fermented wheat germ extract on the immune response of weaned pigs. Magyar Állatorvosok Lapja, 131(5), 276-282.