A nem megfelelő haltáp nemcsak az uszonyos kedvencek megbetegedéséhez vezet, de az akvárium vizét és egyensúlyát is tönkreteszi elég gyorsan.

Sokan szeretnének akváriumot, hiszen egy szépen berendezett és telepített vízi élőhely valóságos éke lehet a lakásunknak vagy irodánknak. Az akvarisztika igényel némi alaptudást, és csak ezekkel az ismeretekkel biztosíthatjuk, hogy halaink (és az egyéb élőlények) hosszú távon egészségesek és vidámak maradjanak.

halak
Forrás: unsplash.com

Egyrészt biztosítani kell a megfelelő akvárium méretet számukra (liter), másrészt alapvető bele a jó minőségű aljzat/talaj, az akvárium szűrő, mely egyben levegőztető is, illetve szükség lehet vízmelegítőre is. Fontos, hogy élő növényeket telepítsünk, és ne zsúfoljuk túl halakkal sem az akváriumot. Egy átlagos, 54 literes akváriumba maximum 10 lakóval számoljunk!

Ha elindítottuk az akváriumot, betelepítettük a növényeket, pár napra rá pedig a halakat is, akkor lassan be fog állni a víz természetes egyensúlya. Ez sokáig fennmaradhat, ha nem követünk el bizonyos hibákat. Ilyen hiba a túletetés és a nem megfelelő eledel adása.

A túletetés egyrész elszennyezi a vizet, másrészt megnöveli az algák jelenlétét is, a talaj pedig csúnya lesz tőle és gyorsan felborul a természetes egyensúly. Ha nem megfelelő eledelt adunk, akkor is hasonló folyamatokkal számolhatunk. Érdemes tudni, hogy a halak a természetben sem találnak minden nap, azonos mennyiségű élelmet. Kifejezetten ajánlott naponta csak egyszer etetni, akkor sem sokat, és hetente 1-2 napon akár el is hagyhatjuk a tápozást, semmi bajuk nem lesz halacskáinknak!

Milyen haltápot, eledelt válasszunk? Ez természetesen az adott halak fajától is függ, ám általánosságban igaz, hogy:

  • A legjobbak a komplex tartalmú granulátumok, melyek lebegnek a víz tetején, esetleg lassan süllyednek le (nem azonosak a lemezes táppal!). Számos kiváló márka kínál ilyen teljes értékű száraztápokat, melyeknek magas a vitamintartalma.

  • Több halfaj kedveli a “húst”, ezért érdemes hetente 1-2 alkalommal fagyasztott eledelt adni nekik (artémia, szúnyoglárva, tubifex). Ha módunkban áll, élőt is vásárolhatunk és frissen beadhatjuk nekik, de csak kis mennyiségben!

  • Az aljzatlakó és algaevő fajok igénylik a növényi táplálékot is. Nekik 2-3 naponta adjunk pluszban spirulina tablettát, vagy forrázott uborka és saláta levél is kerülhet a menüjükre.

  • A lemezes haltápok a legrosszabbak. Gyorsan bomlanak, általában alacsony tápértékűek és elszennyezik a vizet. Szintén nem kielégítő a szárított vizibolha és egyéb idejétmúlt élelmek adása.

Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, sokáig gyönyörködhetünk a tiszta akváriumunkban.

Forrás: https://www.thesprucepets.com/feeding-your-aquarium-fish-1380920
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.