Melyik tollasokat a legjobb lakásban tartani?

Nem véletlen, hogy gyakori háziállat a papagáj, hiszen a díszmadarak jó természetű, könnyen kezelhető kedvencek, ráadásul nem olyan bonyolult elsajátítani a tartásuk jellegzetességeit. Annak ellenére, hogy nem nehéz velük bánni, sok törődést igényelnek, de a rutinos madárgazdáknak néhány hónap együtt élés után nem okoznak majd nagy fejtörést.

A papagájok bizony hangoskodnak

A papagájok folyamatosan szórakoztatják a gazdájukat, mindegyik példánynak más és más a személyisége. Beszélgetnek, csipognak, magyaráznak, örülnek a gazdájuknak, gyakorlatilag naphosszat hangoskodnak. A gazdáknak ezzel tisztában kell lenniük, és csak akkor elköteleződni a papagájtartás mellett, ha meg tudják szokni a zajt, ami egyébként kifejezetten szórakoztató lesz.

Kell a napközbeni reptetés

A papagájok hamar szelíddé válnak. Néhány héttel azután, hogy hozzánk került, elkezdhetjük kézhez szoktatni, illetve kiengedni a kalitkájából. A papagájoknak szükségük van a napi repülésre, így mindennap engedjünk neki néhány kört tenni otthonunkban. Vigyázzunk, hogy az ablakok zárva legyenek, illetve ne hagyjuk a madarat őrizetlenül. A papagáj magától vissza fog menni a kalitkába, mikor megunta a testmozgást.

papagáj
Forrás: pexels.com

Etetés és gondozás

A papagájok magokat esznek, de mellette gyümölcsöt, zöldséget is fogyasztanak. Emellett kapjanak vitamint, illetve csőrkoptató táplálékokat. Ezeket a kisállatkereskedésekben könnyen beszerezhetjük. Tiszta, friss víz folyamatosan legyen az állat számára az itatóba bekészítve. Hetente egyszer alaposan mossuk át az etetőjét és az itatóját, a kalitkáját pedig rendszeresen takarítsuk. Legyenek szórakoztató, speciálisan madarak számára készült játékok a ketrecben, amelyeken koptathatják csőrüket és szórakoztatóak. Sose etessük túl őket, és ne adjunk embereknek szánt táplálékot nekik.

Kalitkájuk mindig legyen tágas, kényelmes, és jól felszerelt. Ha nem elég nagy a kalitka, a papagáj megbetegedhet. A nagy kalitka mellett is fontos a napi szintű lakásban reptetés a jó közérzetéhez.

Ajánlott fajták kezdőnknek

A hullámos papagáj a legjobb alternatíva amatőr papagájtaróknak, de rózsásfejű törpepapagájjal is próbálkozhatunk. Ajánlatos párosával tartanunk őket, mert magányossá válhatnak egyedül a kalitkában. Csendesek és jó természetűek a hullámos- és a törpepapagájok is. A nimfa papagájok a leginkább hangoskodó fajtából valók, így csak akkor válasszuk őket, ha bírjuk a hangjukat. A rozellák ugyan gyönyörűek, de kényességük miatt inkább a haladó papagájosoknak ajánlottak. A jákó papagáj, azaz a beszélő papagáj intelligenciája páratlan. Bárkinek ajánlott, akik az anyagiakkal nem foglalkoznak, ugyanis a legdrágább a hazánkban kapható fajták közül. A papagájok alapvetően jobban bírják az egyedüllétet, mint például a görények, de ha úgy döntünk, hogy társ nélkül tartjuk, foglalkozzunk velük sokkal többet, mert minket tekintenek a társuknak.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.