A vidám kinézetű, különleges mozgású hüllők mindenkit elvarázsolnak, viszont tartásuk több nehézségbe is ütközik, ezért nem mindenkinek ajánlottak!

A kaméleonok a hüllők közé tartoznak, ahova a többi gyíkféle, a teknősök, kígyók is. Ezek az állatok azonban különlegesebbek, mint rokonaik, két szemük egymástól függetlenül forog 360°-ban, nyelvük nagyon hosszan kiölthető, színüket pedig képesek változtatni a hangulatuktól vagy a környezetüktől függően.

kameleon
Forrás: unsplash.com

Ez igaz minden kaméleonra, de egyébként rengeteg fajuk van, némelyek alig néhány cm-esek és avarlakók, de a legtöbbjük 5-20 cm közötti, színpompás és a cserje illetve lombkoronaszint lakói. A világon sokfelé elterjedtek, de csak a mediterráneumban és a déli félgömbön, mivel igénylik az egyenletes meleget, télen elpusztulnának egy kontinentális éghajlaton.

A kaméleonok lassú mozgású, kissé félénk lények, kizárólag rovarokkal táplálkoznak, és megfelelő gondozás mellett szelíd házikedvenccé válnak. Persze nem minden fajuk tartható, hiszen vannak szigorúan védettek és engedélyköteles fajták is.

A terraristák körében kedvelt a törpekaméleon, a párduckaméleon, sisakos kaméleon, szőnyeg kaméleon, négyszarvú kaméleon, a Fischer és a Meller kaméleon is. Néhány szabályt fontos tudni és betartani velük kapcsolatban. Csak annak való kaméleon, aki ezeket következetesen betartja, különben a kedves kis gyík megbetegszik, rosszkedvű lesz, megtagadja az élelmet és el is pusztulhat.

  • Mindig élő rovartáplálékot kell biztosítnai nekik, lehetőleg változatosan: lisztkukac, viaszmoly lárva, selyemhernyó, tücsök, sáska stb.

  • Inni leginkább a növényekről szeretnek. Ezért és a páratartalom miatt naponta szükséges a terrárium falát és a nővényzetet spriccflaskázni.

  • Speciális, inkább felfelé nagyobb terű (magas) terráriumot igényelnek.

  • Nem kedvelik, ha túl sokat simogatják, kézbe veszik őket. Egyes fajok hímjei kicsit agresszívak is lehetnek.

  • Szükségük van kvarclámpára, mely melegíti őket és a szükséges vitaminokat is bejuttatja a “napozás” által. Ezekbe speciális, hüllő izzót kell vásárolni!

  • Mindig tájékozódjunk a kiválasztott faj tartási körülményeiről, és hogy mekkorára nő meg, Némelyik kaméleon akkorára is megnőhet, mint egy nyúl, és bizony jó nagy hely kell neki.

  • Állandó hőmérsékletre és páratartalomra van szükségük, a huzatra pedig érzékenyek. Egy megfázás akár az életükbe is kerülhet.

  • Az élelemként felkínált rovarokat és lárvákat érdemes vitaminporozni, hogy biztosan bekerüljön a szervezetükbe a fejlődésükhöz szükséges D-vitamin, kalcium stb.

  • Ne használjunk vegyszereket a terrárium tisztítására. A legjobb természetes megoldás az ecet és a melegvíz.

  • A kaméleonok könnyen bestresszelnek, amitől megbetegedhetnek. Ne ijesztgessük őket.

Kaméleonunk szeret kúszni-mászni. Ha azt látjuk, hogy sokat tartózkodik a talajon, akkor felmerülhet, hogy valami baja van. Érdemes mielőbb állatorvoshoz elvinni. Egyébként is érdemes évente 1x elvinni őket egy kontrollra, akkor is ha látszólag egészségesek. Azt is fontos tudni, hogy nem minden állatorvos van felkészülve egzotikus állatok kezelésére, így ha kaméleont vásárolunk, nem árt már előre megtudni, kihez lehet vinni baj esetén.

Forrás: https://petkeen.com/do-chameleons-make-good-pets/
Borítókép forrása: unsplash.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.