Ha igazán felelősségteljes állattartóvá szeretnénk válni, figyeljünk oda a környezetvédelemre is. A Föld napja alkalmából összefoglaljuk, hogyan.

Ne csak április 22-én, a Föld napján gondoljuk arra, hogy tudatosan éljünk, hanem az év minden szakában. Állatgazdaként nehéz a zero waste, azaz hulladékmentesség alapelvét maximálisan követni, de ha csak néhány apró lépést is teszünk, már zöldebb, a környezetre odafigyelőbb életmódot élhetünk.

Haszosítsunk újra!

Gazdiként újrahasznosítható állateledel tasakokat tárolókat is vásárolhatunk, melyeket vásárlás után is lehetséges használni a mindennapokban. Sőt, kedvencünk eledelét csomagolásmentes üzletben is beszerezhetjük, saját edényt használva.

Nem mindegy a zacskó!

Feltétlenül válasszunk a kutyapiszok felszedésére lebomló zacskókat. A műanyag szatyrok helyettesítésére már rengeteg olyan változat van piacon, ami sokkal környezetbarátabb, így ha ezeket választjuk, naponta több másik állat életét menthetjük meg, hiszen a zacskók a környezetbe jutva a halakra, madarakra extrém veszélyesek.

kutya
Forrás: pexels.com

Adományozzunk menhelyeknek!

Ha új fekhelyet, pokrócot vagy más felszerelést kap kedvencünk, a régit adjuk menhelyeknek. Ezáltal egy menhelyi kutya is boldogabb lesz, illetve a Föld is, hogy kidobás helyett inkább újrahasznosítottunk néhány tárgyat.

Válasszuk a környezetbarát termékeket!

A kiskedvencek után többet kell takarítani, mint egy állat mentes lakásban, azonban ezeket a takarításokat elvégezhetjük növényi alapú tisztítószerekkel, környezerbarát termékekkel, vagy épp újrahaszosítható dobozú takarítószerekkel.

Elengedhetetlen az ivartalanítás!

Ha nem profi kutyatenyésztőként dolgozunk, mindenképp ivartalaníttassuk kedvencünket. A kisállatok túlszaporodása világszerte komoly problémát okozhat. Minden további állat kis mennyiségben hozzájárul a szén-dioxid kibocsátáshoz, nem is beszélve arról, hogy minél több kóbor állat van az utcákon, annál gyakoribbá válnak a fertőző betegségek.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.