Vajon segít-e kedvencünkön, ha nyáron ritkább szőrzettel vészelheti át a meleget?

Kisebb megszakításokkal, de már az ajtóban kopog a nyár és nagyon meg szeretne érkezni. Mi, kétlábúak ilyenkor levetjük a felesleges ruháinkat, többé-kevésbé a jóízlés határain belül maradva. Ez az az időszak, amikor nagyon sok kutyás háztartásban megesik, hogy gazdiként hazaérkezünk a munkából, látjuk, hogy Morzsi fekszik a kanapén, és közben úgy ugrálnak le róla a szőrszálak, mint kétgyerekes anyuka a Titanicról. A tavaszi vedlés során a legtöbb gazdiban felmerül a gondolat:

“Mi lenne, ha leborotválnánk a kutyát?”

Az ötlet nem teljesen újkeletű, de attól még nem feltétlenül jó. A kutyusoknak szükségük van a bundájukra, azért van nekik. Ez véd az időjárástól, legyen az hideg vagy meleg. Az ebek bundájának tisztának, ápoltnak, jól fésültnek kell lennie, amit rendszeresen levedlik a kutya, de ettől még szükségük van rá. A kutya testén található szőrzet elsődleges szerepe a hőszigetelés, a test szárazon tartása és a legnagyobb érzékszervük - a bőr - védelme a külső hatásoktól.

A hosszabb szőrű négylábúnak még segíthet is nyáron, ha kicsit rövidebb a szőrzete. Viszont ha már alapból rövidszőrű a legjobb barátunk, komoly veszélynek tehetjük ki azzal, ha leborotváljuk, ugyanis a teljes testet borító szőrzet jótékony védelmező hatása nélkül könnyen leéghet a kis kedvencünk a napon. 

Még akkor is, ha különösebb maradandó károsodás nélkül le tudjuk borotválni a kedvencünk szőrzetét, maga a csupasz bőr nem segít lehűteni őket egy forró nyári napon. Ez elsősorban azért van, mert teljesen máshogy épül fel a kutyák szőrzete, mint az emberé. Sokkal vékonyabb a bőrük és sűrűbb a szőrzetük mint a miénk. Épp ezért a kutyusok bőrének nincs természetes védelmi mechanizmusa a külső behatások ellen a bunda nélkül.

Amíg az embernél egy szőrtüszőben egy szőrszál van, addig a kutyáknál akár 20 szőrszál is kinőhet. Van elsődleges és másodlagos szőrzetük, ami folyamatos rotációban váltja egymást. Ráadásul több, mint tízfajta “bundát” különböztethetünk meg, köszönhetően az évszázadok alatt tökélyre fejlesztett tenyésztésnek. Többek között ide tartoznak a puha szőrűek (boxer), a hosszúszőrűek (Shih Tzu), a lapos szőrzet (Golden Retriever), a göndör (poodle), a kemény szőrzet (skótjuhász) és még jó néhány típus.

kutya
Forrás: pexels.com

A kutyák szőrzete két fő csoportra osztható, nem mindegy, hogy szőrzetnek, vagy bundának hívjuk. Néhány kutyánál meghatározott hosszúságú szőrzetről beszélünk, amit a legtöbben bundának hívnak. A szőrzet nem meghatározott hosszúságú, addig nő, amíg le nem vágják, pont úgy, mint az emberi haj. 

A teljes borotválás természetesen bármely kutyafajtánál okozhat leégést, illetve napszúrást. Viszont amíg a hosszú szőrű kutyusoknál van lehetőség rövidebbre vágni a bundát, a rövidszőrűeknél nincs nagyon opciónk. 

Borítókép forrása: pexels.com
 
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.