Akárcsak nálunk, embereknél, a kutyáknál is lehetnek olyan időszakok, amikor gyakrabban fáznak meg.

A megfázás önmagában még nem gond, ám ha gyakran történik meg érdemes immunerősítő vitaminokat adni a kutyánknak, vagy olyan anyagokkal etetni őket, mint a bíbor kasvirág. Ez azonban inkább megelőzésre ajánlott, amit kúraszerűen használjunk.

kutya
Forrás: unsplash.com

Ha kutyánk megfázott, de nem figyelünk erre megfelelően, akár súlyos szövődményei is kialakulhatnak, mint például a tüdőgyulladás, ezért az állatorvos véleményének kikérése igen fontos tud lenni ebben a helyzetben. A tünetek súlyosságától függően fényt deríthetünk a fertőzésekre vagy más betegségekre is.

Ha egyszerű kutya megfázásról van szó, akkor sokszor elegendő lehet a sok folyadék, nyugalom, száraz és meleg fekvőhely, valamint a friss levegő is. Ha azonban az orvos úgy ítéli meg, gyógyszerekre, nyákoldókra és antibiotikumra is szükség lehet.

TÜNETEI:

  • enyhe hőemelkedés vagy láz

  • köhögés, tüsszögés, orrfolyás

  • nyálka az alsó és/vagy felső légutakban

  • fehéres, vagy világos színű, folyós állagú nyálka

  • sárgászöld, ragacsos, büdös nyálka

  • tüdőgyulladásból visszamaradt nyálka

Mi segíthet még?

A változatos és egészsége étrend, sok mozgás, friss levegő, illetve ha tehetjük tudatosan kerüljük a beteg kutyákkal való érintkezést, amely gyengítheti kedvencünk immunrendszerét.

Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/health/can-dogs-get-colds/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.