A savas reflux gyakran egyszeri reakció valamire, de célszerű az állatorvossal konzultálni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e nagyobb probléma.

A kutyáknál ismert jelenség, hogy olykor (például fűevés után) hánynak, ürítik a gyomorsavat, habos, sárgás-zöldes folyadék formájában. Ha ez néha-néha történik, az teljesen természetes, nem kell aggódnunk- Ám, ha a hányás és a gyomorsav ürülése rendszeres probléma, akkor kijelenthető, hogy a kutya refluxos.

kutya
Forrás: unsplash.com

Még ekkor sem feltétlenül kell megijedni, mert nem biztos, hogy szervi probléma áll a háttérben. A gyomorsav túltermelődését és az ürülési ingert kiválthatja a nem megfelelő táplálék is, ami savtúltengést okoz. Ilyenkor felül kell vizsgálni az eb étrendjét, és kizáró diétával rájönni, melyik fehérjére, húsfélére vagy tejtermékre reagál igy. Némelyik kutya a tápokban lévő allergénekre, szójára, gluténra, GMO-kra reagál refluxszal. Addig, amíg ki nem iktatjuk az étrendjéből az irritáló élelmiszereket, addig az orvos írhat fel számára savlekötő készítményt.

 

Nagyobb a gond, ha a refluxot anatómia probléma okozza. A savas refluxban szenvedő kutyákban a gyomor záróizom túl laza, és lehetővé teszi, hogy a bélnedvek elérjék a nyelőcsövet, ami számos rossz mellékhatáshoz és kellemetlen érzéshez vezethet. Ilyenkor a kutya nyalogatja a száját vagy hideg tárgyakat, étvágytalan is lehet, csattogtatja az állakpcsát, kedvetlen vagy nyugtalan, fájdalmasan nyel (nyüszít) öklendezik és hány. A túl sok sav ürülése kimarhatja a nyelőcsövet és a szájüreget is irritálhatja, ezért kezelni kell.

Szervi baj lehet a rekeszizomsérv is.

A refluxot tapasztalhatjuk altatásos műtét után is, ezért szokták koplaltatni az állatokat műtéti beavatkozás előtt. Ez a fajta reflux azonban az altatószer hatása, és meg is szűnik másnapra.

A rövid orrú és rövid nyakú fajták, mint például a mopsz, az angol bulldog és a boston terrier, hajlamosabbak a hányásra és a regurgitációra rövidebb nyelőcsöveik és fokozott hiatal-sérv kockázatuk miatt.

A reflux diagnosztizálása többféleképpen történik, az elmondottak, tünetek alapján az állatorvos végezhet fizikális, tapintásos vizsgálatot, ha az nem elegendő, képalkotó diagnosztikával tárja fel a lehetséges okokat. Ezt kiegészítheti a vér és vizelet laborvizsgálata. Ha a savas reflux okai nem szüntethetőek meg életmód-étrendváltással és átmeneti gyógyszeres terápiával, akkor sajnos szükséges lehet a műtéti beavatkozás.

Forrás: https://www.petplate.com/blog/doggy-acid-reflux/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.