Házi kedvenceink fogazatának ápolása és tisztán tartása épp olyan fontos, mint a sajátunk, hiszen őket is azok a szájhigiéniai problémák sújthatják, mint bennünket.

A kezeletlen fogászati ​​betegségek fogvesztést és más fájdalmas fertőzéseket okozhatnak a kutya szervezetében is. A nem megfelelő táplálék, a szájhigiénia hanyagolása bizony a négylábú barátainknál is elvezet a fogíny gyulladáshoz, fogszuvasodáshoz, fogágybetegségekhez, a fogkövesedéshez, és ez utóbbi nyomán a baktériumok számos helyen okozhatnak még problémát.

kutya
Forrás: unsplash.com

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell a kutya fogait ápolni, hiszen őse a természetben sem mosott fogott, és nem volt rágókája. Igen ám, de a kutyafélék a vadonban nem is azzal táplálkoztak, mint itthoni leszármazottaik. A száraztápok, konzerv eledelek, főtt húsok teljesen más módon bomlanak le, mint a nyers hús, a madártojás, a tóból kifogott hal, vagy egy állati tetem, és a fogaikra is teljesen más hatással vannak. A mostani eledelek nagy része nem járul hozzá a kutya fogának öntisztulási folyamatához, sőt, növelik a lepedék képződését. Tehát nem kérdés, hogy a kutyánkat is el kell vinni évente 1-2 alkalommal fogászati (és szájüregi) kontrollra, beiktathatjuk ezt az éves oltás mellé is, egy kalap alatt. A kutyák fogkőleszedése ma már nem kíván altatást sem, a kíméletes ultrahangos technológia náluk is rendelkezésre áll.

Nézzük a 7 tippet, hogy kutyusaink fogai egészségesek maradjanak!

  • Lehelet teszt. Érdemes minden héten ellenőrizni a kutya szájszagát. Természetesen sosem lesz rózsaillatú, de a fogbetegségek, gyulladások, szuvasodások általában bűzös lehelettel járnak.

  • Nézzünk bele! A szájak, az íny és a fogak átnézéséhez még nem kell orvosi diploma. Ha a kutyus rosszkedvű, fájdalmat jelez, nem akar enni, nyalogatja a száját, akkor először nézzük meg, ép-e az ínye, nincs-e vérzés vagy gyulladás a szájüregében, nem szorult-e be valami a fogai közé.

  • Fogmosás. Manapság már számtalan helyen kapni kutyafogkefét és fogkrémet is. A komolyabb betegségek megelőzése érdekében, ha nem is minden nap, de érdemes ezzel megbarátkoznunk, és az ebnek is. Ne használjunk soha emberi fogkrémet!

  • Fogtisztító rágókák. Aki nagyon ellenzi a fogkefét, az időnként helyettesítheti olyan jutalomfalatokkal, amiket kifejezetten a fogak megtisztítására fejlesztettek ki.

  • Rágójátékok. Egyre népszerűbbek a prémium minőségű gumi rágó játékok, melyek anyaga erős, nem mérgező, és hatására a fogak felszínéről leválik a lepedék. A kisállatáruházakban bőven találunk kínálatot ezekből is.

  • Ne hagyjuk ki a szűrővizsgálatot, és szedessük le a kutya fogkövét! Ez főleg néhány éves koruktól válik fontossá, vagy ha nem megfelelő táplálékkal etetünk, ami miatt idejekorán lepedékes és köves lesz a foguk.

  • Ha az állatorvos úgy találja, hogy kutyusunk valamiért a problémás fogúak közé tartozik, esetleg a szájberendezése miatt, vagy fajta jellegéből adódóan, akkor szóba jöhet javaslatként a szakembertől olyan diétás kutyaeledel is, ami akadályozza a lepedék felhalmozódását, illetve kedvezőbb szájhigiéniai szempontból.

Forrás: ttps://pets.webmd.com/dogs/guide/tips-better-dental-health-dogs
Borítókép forrása: unsplash.com

 

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.