Minden évszaknak megvan a maga jellegzetessége, így a télnek is. Azonban, ha házi kedvenceink gondozását vesszük figyelembe, akkor is szempont az évszak és ahhoz való alkalmazkodás.

Kétségtelenül beköszöntött a tél. A hidegre különféleképp reagálhatnak a kutyák is. Vannak fajták, amelyeket — talán a hosszú szőrüknek köszönhetően — a hideg sem billenti ki a jókedvükből, a játékosságukból. Más kutyusok pedig csak vonakodnak, ha megsejtik, hogy sétára kerül a sor. A téli ruha éppúgy nyűgös viselet lehet számukra is, mint nekünk a réteges öltözködés, de mégis szükséges a nagy hideg idején. A kutyákra is nagyobb figyelmet kell fordítani télvíz idején, és extra törődés szükséges az idős állatok számára.

Táplálás

Eleve laktatóbb, kielégítő étrenden kell tartani a kint élő kutyusokat annak érdekében, hogy a hideggel megbirkózzanak. Ez nem túletetést jelent, de arra törekedni kell, hogy egészséges szőrzettel rendelkezzenek, amely a hőszigetelést elvégzi. Tehát nem a hizlaláson van a hangsúly, hanem tápláló és egészséges étrenden kell tartani kutyáinkat annak érdekében, hogy könnyen megbirkózzanak a téllel.

Vízellátás

A mínuszokban sokkal jobban ügyelni a vízre, mert az gyorsan befagyhat és a kutyák nem jutnak megfelelő mennyiségű folyadékhoz, ezért naponta többször érdemes vizet cserélni kint élő kedvenceink számára. Néhány kutyus nagyon élvezi a havat és abból ehet is, de ezzel nem tudja fedezni napi vízigényét.

Kinti kuckó

A kint élő kutyusok számára feltétlenül szükség van széltől és csapadéktól védett helyre. Nagy hideg esetén akár a kazánház, a garázs is ideiglenes szálláshelyet biztosíthat számukra esténként, de egy megfelelő nagyságú — sem nem túl nagy, sem nem túl kicsi, vagyis amiben meg tud a kényelmesen fordulni —  kutyaház is megteszi. Ebben az esetben a legjobb szigetelő, ami a kutyaház aljába kerülhet, az a szalma. A kint élő kutyák számára adott a szabadban való tartózkodás, de arra is lehetőséget kell biztosítani, hogy tudjanak mozogni, futkározni.

Tappancsok

A bent tartott kutyusokkal naponta legalább kétszer sétára kell indulni és ez bizony így van a legnagyobb hidegben is. Egészségügyi sétára mindenképp szükség van, amelyre fel kell készíteni a kutyákat védőöltözékkel is, ha szükséges, valamint a séták után alaposan le kell öblíteni a lábukat. Főleg akkor ha kint havas a táj és a csúszásmentesítést sóval oldották meg. A só ugyanis kimarhatja a talpukat.

Kép forrás: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.