A reflux olyan emésztési probléma, ami a kutyának is kellemetlen és fájdalmas tüneteket okozhat. Érdemes kiderítenünk, mi állhat a háttérben és hogyan kezelhető.

A kutya gyomorsav problémáinak hátterében általában a túl kevés gyomorsav vagy a reflux állhat. Ezek általában az eb táplálásával függenek össze, ezért érdemes kideríteni, mivel állunk szemben, hogy megfelelően tudjuk etetni kis kedvencünket.

Kevés vagy sok gyomorsav

A gyomorsav mennyiségére a kutyus hányadékának vizsgálatából van lehetőség, ezt az állatorvos tudja elvégezni. Ha gyakori probléma a hányás kis kedvencünknél, mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulnunk. A célzott kezelés nagyon fontos, mert ha a probléma hosszú távon fennáll, további betegségeket, például fekélyeket is okozhat. 

Túl kevés gyomorsav

A túl kevés gyomorsav esetén kifejezetten káros, ha az ebnek savlekötő gyógyszereket adunk, hiszen ezzel még kevesebb gyomorsav termelődik. Ennek hátterében általában a helytelen etetés áll. A kutyák gyomorsava ideális esetben teljesen átitatja a táplálékot, ám ez csak akkor áll fenn, ha naponta egyszer, de maximum kétszer etetünk. Ennél gyakoribb etetésnél ugyanis nem tud elegendő gyomorsav termelődni, ezért a táplálék nem emésztődik meg, erjedésnek indul, gáz képződik és a nyomás miatt a táplálék visszakerül a nyelőcsőbe. A túl gyakori etetés, de akár a tápváltás is vezethet gyomorsav-alultermeléshez. A túl sok csont szintén okozhat alultermelődést, mert a csont emésztéséhez több gyomorsavra van szükség. Ezen kívül antibiotikum és egyéb gyógyszeres kezelés vagy féreghajtó is okozhat gyomorsav-alultermelést. Jellemző tünete, hogy a kutyus gyakran hány és a hányásában emésztetlen táplálék található vagy a kutya gyakran eszik földet, amiben emésztést segítő huminsav található. A gyomorsav-mennyiség helyreállítása érdekében maximum napi kétszer etetessünk olyan táppal, amiben a természetes tápanyagforrások megfelelő arányban vannak összeválogatva. A táp mellé adjunk huminsavat és kúraszerűen adagoljunk probiotikumot a kutyának. 

kutya
Forrás: pixabay.com

Reflux

Reflux esetén az emésztés során keletkező gyomorsav és az emésztőnedvek visszajutnak a nyelőcsőbe, ami kellemetlen égő érzést okoz. A reflux kezelése azért nagyon fontos, mert ellenkező esetben gyulladáshoz, a nyelőcső elvékonyodásához, szövetelhaláshoz is vezethet, de a tüdő is károsodhat, tüdőgyulladás alakulhat ki. A reflux oka lehet veleszületett rendellenesség, a rekeszizomsérv: a hasüregi szervek betüremkedhetnek a mellkasüregbe. Ezt az orvos röntgenvizsgálattal tudja kizárni, és ha ez a probléma áll fenn, műtét szükséges. A másik ok lehet, hogy a záróizmok túl gyengék vagy nem működnek megfelelően. Ilyenkor a gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe, ami irritációt okoz. Ez leggyakrabban a kölyökkutyáknál fordul elő. A refluxot okozhatja a gyakori hányás is, mert ilyenkor gyengülnek a záróizmok. 

Túl sok gyomorsav

A túl sok gyomorsav szintén kellemetlen tüneteket okozhat. Ennek oka a nem megfelelő táplálás: a fűszeres, zsíros ételek nem tesznek jót a kutyának, ezért ne etessük maradékkal kedvencünket. De késő este se etessük a kutyát, mert alvás közben a záróizmok elernyednek és a gyomorsav a nyelőcsőbe juthat. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.