A diabétesz nemcsak az emberek betegsége, a kettes típusú cukorbetegségtől sok macska szenvedhet.

A cukorbetegségnek két fajtáját különböztetjük meg, az 1-es típusúnál a vér glükózszintje a csökkent inzulintermelés miatt alacsony, a 2-es típusúnál viszont azért, mert a szervezet nem reagál megfelelően az inzulinra. 

A macskák 0.2-1%-a szenved cukorbetegségben, leggyakrabban a 2-es típusúban. Kialakulása nagymértékben függ az elhízástól, az idősödő macskáknál és a hímneműeknél gyakoribb, de növeli a cukorbetegség kockázatát a mozgásszegény életmód, valamint a macskaallergia kezelésében használt szteroidok is.

macska
Forrás: pexels.com

Tünetek

A két legfeltűnőbb tünet a jó étvágy melletti súlyvesztés, valamint a megnövekedett szomjúság és vizelési inger. További, ritkán előforduló jel lehet még, ha a hátsó végtagok idegeinek károsodása miatt a macska járása megváltozik.

A diagnózis felállítása az állatorvos feladata, aki vérvizsgálat segítségével állapítja meg a betegséget.

Kezelés

A kockázati tényezőkből kiindulva a legfontosabb, amit egy gazdi megtehet, hogy megfelelő súlyban tartja kiskedvencét, mert ezzel nemcsak a cukorbetegséget, hanem számos más kórt is megelőzhet.

A cukorbetegség kezelésének célja, hogy a vér glükózszintje normális értékű legyen, megálljon a fogyás és a nagymértékű vízfogyasztás. szomjúságot.

A kezelés lehet inzulinterápia, mely során körülbeül 12 óránként inzulininjekciót kell adni a cicánknak, valamint alacsony tartalmú szénhidrátdiéta is, mely segít a vércukorszint kontrollálásában. A túlsúlyos macskáknál a fogyás legyen lassú és állatorvos által felügyelt, mert a hirtelen súlyvesztés is okozhat komplikációkat.

Bár a cukorbetegség nem gyógyítható meg, megfelelő otthoni kezelés mellett jó életminőséget érhetünk el a kiskedvenceinknél.

Forrás: https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/feline-diabetes
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.