Természetesen mindannyian érezhetjük magunkat fáradtnak, de ha ez tartós, az több lehet, mint az, hogy nem alszik eleget.

Nem számít, mennyit pihen, vagy milyen keveset tesz, ha továbbra is az az érzése, hogy nincs sok energiája, az valami komolyabb probléma jele lehet. Íme, néhány ok:

Vérszegénység

Ha vashiányos vérszegénysége van, akkor a szervezete nem termel elegendő vörösvérsejtet. Ezek a sejtek szükségesek ahhoz, hogy a testet megfelelő mennyiségű oxigénnel lássák el a szervek megfelelő működéséhez. Ez a betegség azt eredményezheti, hogy kimerültnek érzi magát.

Alvási apnoe

Míg az alvási apnoe más egészségi problémákhoz, például magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és szívrohamhoz is vezethet, emellett a szokásosnál fáradtabbnak érezheti magát a gyakori éjszakai felébredések miatt.

Terhesség

A várandósság megterheli a szervezetet, mert azon dolgozik, hogy véráramlással és energiával támogassa Önt és születendő gyermekét. Különösen az első trimeszterben több progeszteront termel, egy olyan hormont, amely fáradtságot okozhat.

fáradtság okai
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Cukorbetegség

A cukorbetegeknél a fáradtság az egyik fő tünet. Ha rosszul kezelik a cukorbetegséget, az a vércukorszint ingadozását okozza, ami miatt fáradtság tapasztalható.

Depresszió

Amennyiben a kezelőorvosa nem találja a fáradtság testi okát, akkor elkezdi vizsgálni a hangulati rendellenességeket. A depresszió hatására csökkenhet az érdeklődést a napi tevékenységek iránt, ami fáradtsághoz vezethet, valamint befolyásolhatja az étkezési és alvási szokásokat.

Alulműködő pajzsmirigy

Ez egy olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. Emiatt az anyagcsere lelassul, és ez fáradtságot okozhat.

Krónikus vesebetegség

A veseműködés csökkenése a méreganyagok és a szennyeződések felhalmozódásához vezethet a vérben, ami fáradtságot és gyengeséget okozhat.

Bakteriális vagy vírusos fertőzés

A súlyosabb baktériumok és vírusok okozta fertőzések (például mononukleózis, COVID-19) kölcsönhatásba léphetnek a különböző szervrendszerekkel, ami fáradtságot okozhat.

Táplálkozási hiányosságok

Ha kezelőorvosa vitaminhiányt (például B12- vagy D-vitamin) észlel, étrendi változtatásokat vagy étrend-kiegészítők szedését javasolhatja.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Így függ össze a testsúly a klimaxos tünetekkel (x)

A túlsúly egyszerre lehet a változókor negatív hozadéka és a kellemetlen klimaxos tünetek enyhítője. Mutatjuk, miért érdemes mégis az egészséges testsúly megtartására törekedni, és azt is, hogyan csillapíthatjuk hormonmentesen a változókorral járó testi-lelki panaszokat.