A felnőttek túlnyomó részénél a stressz legalább egyszer már okozott álmatlan éjszakákat, ami miatt másnap fáradtnak és feszültebbnek érezték magukat.

A szorongás és az álmatlanság közötti összefüggés megértése

Amennyiben gyakran alakul ki a stresszreakció, az érintett szervezete soha nem tér vissza az alapállapotba.

A stressz és az álmatlan éjszakák szorosan összefüggnek. Ha fájdalmai vannak, gyakran szokott aggódni, vagy nehéz helyzet alakul ki az életében, előfordulhat, hogy a szokásosnál több stresszhormon termelődik a szervezetében. Ezt pedig a rossz éjszakai alvás még tovább súlyosbíthatja. Sőt, ezek a hormonok soha nem bomlanak le teljesen.

álmatlanság stressz szorongás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Stresszoldó technikák az álmatlanság leküzdésére

Azok az egyszerű tevékenységek, amelyek „bekapcsolják” a szervezet természetes relaxációs válaszát, remekül működnek, és a kutatások bebizonyították, hogy javítják az alvás minőségét. Segítenek a stresszhormonok, a kortizol és az adrenalin felszabadulásának csökkentésében, valamint a szívverés és a légzés lelassításában. Ennek eredményeképpen a test és a lélek is megnyugszik.

A jóga, a tai chi és a meditáció hasznos stresszoldó technikák, de az alábbi két egyszerű gyakorlat is ajánlott azoknak, akik álmatlan éjszakákkal küszködnek:

Gyengéd légzés:

Csendes helyen üljön vagy feküdjön le kényelmes helyzetben. Segíthet, ha lehunyja a szemét. Lassan lélegezzen be és ki körülbelül 5 percig. Belégzés közben lélegezzen be a hasába. Összpontosítson a légzésére. Ha szeretné, ismételje meg magában: „Belélegzem, nyugodt vagyok, kifújva megbirkózom a problémáimmal.

Progresszív izomlazítás:

Csendes helyen üljön vagy feküdjön le kényelmes helyzetben. Vegyen néhány lassú lélegzetet. Légzés közben egyenként kezdje el megfeszíteni az egyes izomcsoportokat. Kezdje a fej, a nyak és az arc izmaival, majd „lépjen tovább” a vállára, kezeire és karjaira, a hátára, a gyomrára, a fenékére és a lábaira. Belégzéskor tartsa vissza a feszültséget, majd kilégzéskor engedje el. Ismételje meg azokon a területeken, amelyek még mindig feszültek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.