Az obstruktív alvási apnoe – egy olyan állapot, amelyet gyakran súlyos horkolás kísér – gyakori, de veszélyes alvászavar, amely alvás közbeni rövid ideig tartó légzésleállással jár.

Egy közelmúltban elvégzett tanulmány szerint ez az állapot a szívproblémák kockázatának teheti ki az embereket, különösen a nőket. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a férfiaknál és nőknél, akik obstruktív alvási apnoéról vagy horkolásról számoltak be, a szív vizsgálata során megnövekedett vastagságot mutatott a bal kamra falában, amely a szív fő pumpáló kamrája. A vastagságbeli különbség azonban nagyobb volt a nőknél.

Miért fontosak ezek a megállapítások?

Az obstruktív alvási apnoéban ismertek a nemek szerinti különbségek, az élethosszig tartó kockázat és a tünetek tekintetében. Tudjuk, hogy az obstruktív alvási apnoe két-ötször gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, de amikor a nők posztmenopauzálissá válnak, az obstruktív alvási apnoe kockázata valójában megemelkedik az esetükben.

horkolás nők
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az alvási apnoét gyakran nem diagnosztizálják

Sokan nincsenek tisztában az obstruktív alvási apnoe fokozott kockázatával, amellyel a nők szembesülnek. A menopauza után fellépő fokozott kockázat a hormonális változásoknak köszönhető, de a felső légutak funkcionális változásai is eredményezhetik.

A nők napközben fáradtabbak lehetnek, de előfordulhat depresszió és álmatlanság is. És mivel az alvási apnoe gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, előfordulhat, hogy inkább férfiaknál keresik ezt a kóros állapotot, mint a nőknél.

A megfelelő diagnózis és kezelés azonban mindkét nem esetében létfontosságú. Ha nem kezelik, idővel számos egészségi problémát okozhat, beleértve a hirtelen szívhalált.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.