Az obstruktív alvási apnoé fő tünete a hangos horkolás és a fulladás. Az állapot egyéb kevésbé ismert jelei azonban meglepetést okozhatnak.

Az obstruktív alvási apnoé olyan alvási állapot, amelynek következtében a torok izmai ismételten ellazulnak alvás közben. Ez blokkolja a légutakat és megszakítja a légzést. A kezeletlen obstruktív alvási apnoé növeli a szív- és érrendszeri betegségek (például magas vérnyomás, szívroham, agyvérzés) kockázatát.

A horkolás és a fulladásos ébredés a leggyakoribb tünete, de az obstruktív alvási apnoé egyéb jelei meglepetést okozhatnak. Ezek az alábbiak lehetnek:

alvási apnoé
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • A legtöbb érintett szinte minden reggel „szorító” fejfájással ébred, amely felkelés után több órán át tarthat.
  • Nappal nem tud koncentrálni, mert az obstruktív alvási apnoé megnehezíti a megfelelő alvást. Előfordulhat, hogy elalszik olvasás, tévézés vagy vezetés közben.
  • Hangulatváltozásokat (például ingerlékenység), depressziót tapasztal. Gyakran dühösnek vagy bosszúsnak érezheti magát, még kisebb kellemetlenségek esetén is. Emellett általában lehangoltnak vagy szomorúnak érezheti magát, és gyakran sírhat.
  • Álmában folyamatosan izzad. Az izzadt lepedőkön és pizsamákban való rendszeres ébredés az obstruktív alvási apnoé jele lehet.
  • Ritkábban van kedve a szexhez, mivel az obstruktív alvási apnoé csökkentheti a libidót.
  • Gyakran száraz torokkal és/vagy torokfájással ébredhet az alvás közbeni ismételt zihálás, fulladás és blokkolt légáramlás miatt.

Az obstruktív alvási apnoé súlyos állapot, ezért mielőbb forduljon orvosához, ha rendszeresen tapasztalja a fenti jeleket és tüneteket, vagy ha partnere rendszeresen panaszkodik hangos horkolása miatt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.