Az éjszaka közepén felébredni normális. A legtöbben úgy tapasztalunk felébredést, hogy észre sem vesszük – óránként akár 20 alkalommal is.

Ami a megfigyelhető, észrevehető ébredéseket illeti, a legtöbb embernek körülbelül kettő vagy három van egy éjszaka alatt. Azonban körülbelül minden ötödik felnőtt nehezen alszik vissza. Ez pedig egy frusztráló alvási probléma.

Miközben hajlamosak vagyunk az órát bámulni, órákon át hánykolódni, vagy felkapcsolni a lámpát és tévét nézni, amikor elkerül minket az álmosság, vannak sokkal jobb módszerek arra, hogy segítsünk magunknak visszaaludni, beleértve az alábbiakat:

Ne nézze az órát

Fordítsa az ébresztőórát a fal felé, vagy álljon ellen a kísértésnek, hogy ellenőrizze az időt az okostelefonján. A kimaradt alvás perceinek számolása az éjszaka közepén való ébredés óta növeli a stresszt és a szorongást, ami késleltetheti az álomba való visszatérést. Ezen kívül az órája, telefonja, táblagépe vagy számítógépe kék és zöld fénye éberebbé teheti Önt.

Helyezze magát kényelembe

A hálószobája legyen hűvös és sötét, az ágynemű pedig megfelelő, hogy ne érezze magát túl melegnek vagy hidegnek.

Kezelje az egészségi problémáit

Ha akut vagy krónikus fájdalma, egyéb panasza van, amely kényelmetlenséget okoz, kövesse az orvosa tanácsát az éjszakai fájdalom enyhítésére.

éjszakai felébredés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Lazítson

Próbálja ki a progresszív izomlazítás módszerét. A teste különböző izomcsoportjain (például karok, lábak, törzs, arc), feszítse meg az izmait körülbelül öt másodpercig. Kerülje el azokat az izmokat, amelyek fájnak, és próbálja meg elkülöníteni az izmokat, amikor összehúzza őket, ahelyett, hogy például megfeszítené a mellkas izmait, amikor a karjára összpontosít. Lassan, mélyen lélegezzen az izomfeszítések között.

Keljen fel

Ha nem tud újra elaludni, körülbelül 20 perc elteltével keljen fel. Üljön le egy kényelmes székre egy másik szobában és olvasson úgy, hogy csak annyi fény legyen, hogy kényelmesen láthassa a szöveget. Ha a problémáin gondolkodik, vonja el a figyelmét valamilyen relaxáló zene hallgatásával néhány percig. Fontos, hogy ne maradjon ágyban, még akkor sem, ha olvas. Ha ezt megteszi, az agya és a teste az alvás helyett az ébrenléthez társítja az ágyat. Csak akkor feküdjön vissza az ágyba, ha álmosnak érzi magát.

Kövesse a szokásos napirendjét

Másnap reggel ne aludjon tovább és este ne feküdj le korábban. A szokásosnál kicsit fáradtabbnak érezheti magát a nap folyamán, de ha megnöveli szervezete „alvásigényét”, akkor ritkábban ébred fel éjszakánként.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.