A helytelen késő esti snack-választás növelheti a testsúlyt és ronthatja az alvás minőségét, így érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk az esti órákban.

Az étrend és alvás kapcsolata mindkét irányban működik. Az egészséges étrend javítja az alvás minőségét és időtartamát. A megfelelő alvás pedig az éhséghormonok visszaszorításával csökkenti az étvágyat.

Íme, ezeket a harapnivalókat érdemes elkerülni, amikor a vacsora és a lefekvés időszakában még éhesnek érezzük magunkat:

1. Szénhidrátokban gazdag snackek

A legrosszabb választások közé tartozik a gabonából készült harapnivalók és a tej, mert nehéz ellenőrizni, hogy mennyit eszünk ezekből.

A gabonafélékből készült snackeknek magas a szénhidráttartalmuk, különösen, ha édesítve is vannak - és legyünk őszinték, általában azok. Ha ehhez még megiszunk egy pohárnyi tejet, azzal még extra zsírkalóriákhoz is jutunk, amelyekre a nap végén már biztosan nincs szükségünk.

Ha mégis gabonapelyhet szeretnénk enni, válasszunk nagyon alacsony cukor- és rosttartalmú márkát, amit cukormentes tej alternatívával (például mandula-, szója-, len-, kender- vagy kókusztej) fogyasszunk.

gabonapehely alvás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. Zsíros és keményítős sós snackek

Az éjszakai kalóriabevitel korlátozása jót tesz a testsúlyunk megőrzésének. De nehéz ellenállni az olyan sós snackeknek, mint például a burgonyachips és a tortilla. Ezek az ételek valódi tápanyagokban szegények, kalóriatartalmuk viszont túlságosan nagy. Ami a legrosszabb, hogy a sós rágcsálnivalók fogyasztása kiváltja az édes ízek utáni sóvárgást, így végül dupla annyi ételt fogyasztunk, mint ahogy terveztük.

3. „Élénkítő” hatású rágcsálnivalók

A késő esti harapnivalók kiválasztásánál olyan ételekre összpontosítsunk, amelyek megnyugtatják a testet és felkészítik az alvásra. Ennek érdekében 18 óra után korlátozzuk a cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmazó ételek és italok fogyasztását. A finomított cukrokat tartalmazó harapnivalók és üdítőitalok csökkenti a szerotonin szintjét, és ezáltal megnehezítik az elalvást. A koffein és az alkohol megzavarja az alvási ciklusokat, megnehezítve ezzel a pihentető alvást.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.