Az alvajárók valójában úgy tudnak mozogni (és vezetni!), mintha ébren lennének. Megdöbbentő és ijesztő lehet látni valakit, aki ezt teszi.

Az alvajárás jelei

Ami az alvajárást, más néven szomnambulizmust illeti, nincs egy mindenkire érvényes megoldás arra vonatkozóan, hogy az alvajárónak hogyan kell viselkednie. Vannak, akik rendellenes alvási mozgásokkal rendelkeznek - csak felülnek az ágyban, és úgy mozgatják a lábukat, mintha járnának. Mások valóban felkelhetnek, és olyan feladatokat hajthatnak végre, mint az öltözködés, az evés vagy akár a vezetés.

Néhány embert idegesít az a tény, hogy az alvajáróknak nyitva van a szemük és üres az arckifejezésük. Általában nehéz és gyakran lehetetlen felébreszteni őket, de amikor felébrednek, semmire sem emlékeznek az éjszakai viselkedésükből.

Az alvajárás epizód körülbelül egy-két órával lefekvés után következik be, és egytől 30 percig tarthat.

Az alvajárás tipikus okai

A szakemberek nem ismerik a pontos kiváltó okokat. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy az alvajárás azért következik be, mert az agynak problémája van az alvási és ébrenléti ciklusok megfelelő szabályozásával.

alvajárás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az alvajárás gyakori az iskolás korú gyermekeknél, és gyakran társul az alvás közbeni ágybavizeléshez. Általában magától elmúlik, jóval a felnőttkor előtt. Ahogy az idegrendszer érik, a gyerekek elkezdik átaludni az éjszakát.

Amikor felnőttkorig tart, vagy később kezdődik, más okok is állhatnak a háttérben. A kutatások alátámasztják bizonyos izgalmi zavarok genetikai alapját, ami azt jelenti, hogy örökölhetők.

Az olyan főbb stressztényezők, mint az extrém fizikai vagy pszichológiai stressz, az alváshiány, a zajos alvási környezet vagy az időzónákon átívelő utazás, a felnőttek alvajárását okozhatják. Egyéb kiváltó ok lehetnek az alvási apnoe vagy a vényköteles altatószerek szedése.

Mi a teendő az alvajárás esetén?

Az alvajárás általában ártalmatlan. Bizonyos esetekben fennáll annak a lehetősége, hogy az alvajáró árthat magának vagy másoknak, de vannak olyan módszerek, amelyek segítségével gondoskodhat családtagja biztonságáról (például zárja be az összes ajtót és ablakot, távolítsa el a törhető tárgyakat az ágy környékéről, tegyen el mindent a padlóról, amibe valaki belebotlhat).

Azokban az esetekben, amikor egy személy korábban megsértette magát vagy másokat, szükséges lehet egy alvásspecialista konzultációra. Néha az alvásgyógyászatra szakosodott orvosok bizonyos gyógyszereket írnak fel az alvajáró alvási ciklusának megváltoztatására és a kóros mozgások megelőzésére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.