A koffein, a nehéz vacsora és a késő esti harapnivalók mind-mind számítanak, ha álmatlanságban szenved, ami egészségi problémákhoz vezethet.

Miért olyan nagy dolog az alváshiány?

Az emberek nem sorolják az alváshiányt egy kategóriába a dohányzással vagy az elhízással, pedig a fáradtság folyamatosan negatív hatást gyakorol a szervezetünkre. Emiatt nagyok az alváshiányhoz kapcsolódó kockázatok. Az alvás alatt a teste sejtjei folytatják a munkájukat. Az egész napi sejtszintű stressz utáni felépüléshez regenerálódásra van szükség. Bizonyos sejtek nem tudják optimálisan ellátni a munkájukat, hacsak nem alszunk mélyen.

Tehát ha nem adunk elég időt ezeknek a sejtfixálóknak a munkára, a test soha nem gyógyul meg teljesen, így fogékonyabbá válunk a további „sérülésekre”. Ez azt jelenti, hogy az alváshiány hozzájárulhat az immunproblémákhoz, a memóriazavarokhoz, a magasabb stresszszinthez és akár az elhízáshoz is.

Hogyan okoz gyulladást az alváshiány?

Az alváshiány talán egyik legnagyobb hatása az, hogy erős gyulladásos válaszreakciót okoz. Amikor ez a válasz mindig magas szinten van, a támadó immunsejtek elkezdik károsítani az egészséges sejteket (és nem csak az agyban), ami növeli a szívbetegség, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás kockázatát.

alvás magnézium
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha nem alszik eleget, fáradtnak érzi magát. Ha fáradtnak érzi magát, a szervezet az energiaszintet akarja emelni, ezért a leggyorsabb megoldáshoz nyúl: a cukorhoz. Amikor a cukorért nyúl, egy halom felesleges kalóriát visz be, ez pedig túlsúlyhoz vezet.

Mit szabad enni?

A nap utolsó jó étkezése segíthet felkészíteni testet az alvásra. A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a rostban gazdag és alacsony telített zsírokat és egyszerű szénhidrátokat (cukrot) tartalmazó ételek fogyasztása segíthet. Ezért az olyan élelmiszerek, mint a bab, a grillezett hal vagy a csirke, valamint a zöldség a legjobb választás arra, hogy szervezet felkészüljön a leállásra (és minél korábban eszi meg, annál jobb).

A jobb alváshoz leginkább kapcsolódó két tápanyag a magnézium és a triptofán. Ezek jó választási lehetőségek, ha az alvás minőségét szeretné javítani. A triptofán egy aminosav, amely a test órájává alakul – szabályozza a hormont és a melatonint. Az ezt tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a tojásfehérje, a szójabab, a csirke és a tökmag. Amikor pedig zöldséget választasz vacsorára, vegye fontolóra egy magnéziumot tartalmazó leveles zöldet, például a spenótot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.