Nem ritka, hogy az ember nyomottnak, fáradtnak, motiválatlannak érzi magát a tavasz kezdete előtt.

A naptár ugyan már márciust mutat, de az igazi hangulatjavító tavasz még nem érkezett meg. Épp a télből lábalunk ki és készülünk a melegebb időre, a hosszabb nappalokra, a mozgalmasabb napokra, ilyenkor pedig sokan vannak, akiknél kialakul a tél végi depresszió és szorongás.

Szerencsére ez az állapot nem tart sokáig, de ha szeretnénk megszüntetni a nyomott hangulatot és inkább energikusan, jókedvűen belevágni a tavaszba, akkor a következő néhány tippet alkalmazhatjuk.

Kék fény mellőzése esténként

A rosszkedvű estéken sokan alszanak el a tévé fénye mellett vagy a Facebookot olvasgatva, pedig ez álmatlanságot és nem megfelelő minőségű alvást okoz. Ahhoz, hogy pihentebben és energikusabban kelhessünk, este 8 óra után már érdemes minden képernyőt meleg színűre állítani, sőt, még a lakásban is inkább melegebb, pirosas fényeket használni. A jó alvásminőség beállítása után könnyebben indulnak a (még egyelőre komor) reggelek.

Sport minden mennyiségben

Ugyan pont a testmozgásra a legnehezebb rávennünk magunkat, ha enerváltak vagyunk, de muszáj, mert csak napi 20 perc aktív mozgás is gyorsan dopamint termel, segít kikapcsolódni, és mind fizikailag, mind lelkileg feltöltődünk tőle. Igyekezzünk minden nap egy kis sétát vagy jógát beiktatni, majd később jöhetnek a futások vagy az aerobic edzések is a nappaliban.

tél végi depresszió
Forrás: unsplash.com

Öltözzünk fel otthon is!

A home office és a fáradtsággal kevert rossz hangulat a legtöbbünknél ahhoz vezet, hogy szó szerint felöltözni sincs kedvünk. Fontos, hogy rávegyük magunkat reggelenként, hogy zuhany után felöltözzünk, megfésülködjünk, és úgy nézzünk ki, mintha egy hétköznapi napon emberek közé mennénk, akkor is, ha csak a négy fal között vagyunk, mert az ápoltság érzése bizonyítottan hangulatjavító hatású. Ne süppedjünk önsajnálatba, inkább tegyünk lépéseket a jobb közérzetért.

Kell egy kis közösségi média szünet

A közösségi oldalak folyamatos frissítgetése, és annak figyelése, hogy ki hogyan érzi magát, milyen tökéletes az élete és merre jár, nagyon frusztrálóvá tud válni, magányosabbnak, szerencsétlenebbnek érezzünk magunkat látványosan szerencsésebbnek tűnő ismerőseinknél. Szüneteltessük legalább egy-két hétre a közösségi oldalakat vagy limitáljuk használatukat napi 5 percre, és máris közelebb vagyunk a mentális egészségünk javulásához.

Szedjünk vitaminokat!

A C- és D-vitaminok elengedhetetlenek, de az idegrendszer egészsége érdekében, a kimerültség ellen a magnézium is fontos. A szelén és a cink jótékony hatással bírnak az immunrendszerre. Töltekezzünk fel vitaminokkal, együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget, legyen rendszeres az étkezésünk, és minden főétkezésben legyenek vitaminban és rostban gazdag ételek.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.