Az alvászavar bármelyik családban előfordulhat, ha az egyik tag stresszes, és sajnos mindenki másra is hatással lehet az állapota.

“Nem vagyok álmos. Nem tudok aludni. Túl melegem van. Megettem egy csomó gumicukrot és felébredtem tőle. Hangosan szuszogsz. Ne forgolódj már annyit! Ne horkolj már!” - ezek a mondatok valószínűleg minden családban előfordulnak. De ha túl gyakran halljuk őket, az akár a kapcsolat rovására is mehet.

Teljesen természetes, hogy a stresszel teli életünkben néha előfordul, hogy nem tudunk aludni. De mit tegyünk akkor, ha a kedvesünk vagy más családtagunk rendszeresen küzd ezzel a problémával, és ami a legrosszabb, hogy ez már a mi pihenésünkre is kihat? 

Amikor már próbálnánk elaludni, és már a birkákat is elfelejtettük számolni, mire a másik megbökdösi az oldalunkat, hogy nem jön álom a szemére, az talán a legérzékenyebb és legingerültebb pillanatok egyike az életben. Ahelyett, hogy ráförmednénk, íme néhány tipp, hogy hogyan tudjuk együtt kezelni az alvászavart, és hogyan tudunk egy potenciális konfliktusból közös programot csinálni. Fontos megjegyezni, hogy ha a tünetek nem múlnak el, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen az alvás az egyik legfontosabb regenerációs folyamatunk, és annak hiánya számtalan egészségügyi problémához vezethet.


Hálószobából alvószentély

Az első és legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy a hálószobánkat kizárólag alvásra optimalizáljuk. Ebbe beletartozik az átlag 15-17 fokos hőmérséklet, a megfelelő szellőzés és a digitális, hideg fehér fényt kibocsátó eszközök teljes mellőzése. Nyugodtan használhatunk nyugtató illóolajokat, gyertyákat, hogy egy rituális örömforrássá váljon az alváshoz való készülődés.

Esti rutin kialakítása

Az alvás nem az ágyban kezdődik. Közel egy-másfél órával lefekvés előtt érdemes közös programként végigmenni egy rutinszerű folyamaton, ami azt szolgálja, hogy lelassultok, befejezitek a napi nyüzsgést és kicsit befelé fordultok. Érdemes leülni, egy nyugtató tea mellett átbeszélni, hogy ki mit tervez a holnapra, kicsit egymásra figyelni, szép lassan elsötétíteni a lakást. Érdemes alvás előtt bő egy órával egy forró zuhanyt, vagy fürdőt venni. Ez beindítja a test természetes hőszabályozását, így ha a szoba nem túl meleg, egy órával később már pont megfelelő hőmérsékletű lesz a testünk a gyors elalváshoz

Ha semmi sem sikerül

Gyors trükkökkel áthidalható a legstresszesebb időszak is, ha nehezünkre esik elaludni. Ilyen lehet a melatonin tabletta, ami segít beindítani a test természetes alvási ciklusát. A melatonint a saját szervezetünk is termeli, ám az életünk szerves részét képező digitális képernyők ezt jelentősen megboríthatják. A fényszennyezés idejét éljük, ahol a hideg, fehér fény folyamatos kitettsége becsapja az agyunkat, ami ezáltal azt hiszi, hogy még nappal van. Ellenben a meleg, sárga vagy vöröses fények segítenek ellazulni, lelassulni, könnyebben elálmosodni. Segíthet az úgynevezett 4-5-7 légzőgyakorlat, ahol 4 másodpercen keresztül beszívjuk a levegőt, 5 másodpercen keresztül tartjuk, majd 7 másodpercen keresztül kifújjuk. Ezek a trükkök segíthetnek azonnal lelassulni, amikor túl vagyunk pörögve.

alvászavar
Forrás: pexels.com

A fenti szokások kialakítása segíthet nem csak az alvászavarban küzdő partnerünk életén, de a sajátunkon is. Kis odafigyeléssel könnyen egy hétköznapi közös élménnyé formálhatjuk az alváshoz készülődést, ami így konfliktusforrásból egy újabb lehetőséggé alakul, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.